Не торгувати, не постачати, не обирати - в Раду внесли законопроект про тимчасово окуповані території

Законопроект пропонує кілька важливих речей, головні з яких - заборона постачання на окуповані території паливно-енергетичних ресурсів і води.

Оксана Сироїд. Фото:www.bat-donbass.com

У Верховній Раді зареєстровано проект закону "Про тимчасово окуповану територію України", що забороняє торгівлю з окупованими територіями, їх водо- і енергопостачання, а також встановлює правовий режим лінії розмежування. Про це написала віце-спікер парламенту Оксана Сироід на своїй сторінці в Facebook, повідомляють Патріоти України.

"Ми зареєстрували законопроект "Про тимчасово окуповану територію України". Цей законопроект пропонує кілька важливих речей, головні з яких: забороняє постачання на окуповані території паливно-енергетичних ресурсів і води. Це означає, що уряд не зможе поставляти, наприклад, електроенергію в Крим" , - написала Сироід.

Також закон "забороняє ввезення вантажів (товарів) з окупованих територій, крім особистих речей громадян". Таким чином, уряд не зможе купувати вугілля у так званій "ДНР" і Україна не фінансуватиме бойовиків, пояснила віце-спікер.

Закон також "встановлює правовий статус державного та митного кордону для лінії розмежування". "Забороняє проведення виборів і референдумів на тимчасово окупованій території.

Тому що неможливо проводити вибори за українським законодавством на територіях, де немає держави Україна", - додала Сироїд.

Вона зазначила, що Україна "по суті сама фінансує окупантів, торгуючи з ними". "Українське законодавство не тільки не заважає, а навіть сприяє забезпеченню окупаційних військ необхідними для них ресурсами, зокрема електроенергією, яка є критично необхідною для функціонування, наприклад, ворожих радіолокаційних систем.

Відсутність визначення кордону тимчасово окупованої території, режиму її перетину особами та порядку перевезення через неї товарів призводить до масової корупції на контрольних пунктах в'їзду-виїзду та контрабанди.

Це політика "страуса" з боку держави - всі знають про контрабанду, про вугілля, яке ми купуємо в "ДНР", про корупцію на пунктах в'їзду-виїзду в окуповані території, про продаж електроенергії, але врегулюванням проблеми займаються активісти, які блокують поставку товарів у Крим", - написала Сироїд.

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...