Не варто опускати руки: Єльченко розповів, як Україна може використати ООН у питаннях Донбасу та Криму

Визнаючи деструктивну роль права вето, яким володіє РФ в Раді Безпеки, представник України зазначив, що це не причина відмовлятися від дипломатичної боротьби.

Володимир Єльченко. Фото:ZN.ua

Представник України в ООН Володимир Єльченко розповів про можливості, які доступні Україні для організації дипломатичного тиску на РФ з метою врегулювання ситуації на Донбасі та Криму. Про це дипломат повідомив виданню Апостроф, передають Патріоти України.

Відповідаючи на питання про Крим, Єльченко звернув увагу на прийняту в 2016 році резолюцію Генеральної асамблеї. У цьому документі передбачений порядок спостереження за станом прав людини в Криму і реалізація цього механізму вже обговорювалася під час переговорів міністра закордонних справ України з Верховним комісаром ООН з прав людини.

Насамперед, передбачено, що на території Криму буде розгорнута моніторингова місія ООН.

Для Росії, як країни-окупанта, однаково невигідний як допуск подібної місії в Крим, так і заборона на її перебування. В останньому випадку, який, як зазначив Єльченко, є найбільш передбачуваним, створюється додатковий інструмент тиску на Росію, оскільки це вже явне порушення резолюції ГА ООН.

Щодо ролі ООН у припиненні війни на Донбасі Єльченко заперечує думку про "утопічність" миротворчої місії, вважаючи, що вона може бути організована з урахуванням досвіду подібної операції в Хорватії 90-х років. "...з механізму, який ООН тоді задіяла, можна взяти багато корисного і для Донбасу", - переконаний Єльченко.

Визнаючи деструктивну роль права вето, яким володіє РФ в Раді Безпеки, представник України зазначив, що це не причина відмовлятися від дипломатичної боротьби. Єльченко нагадав, що в ООН вже знаходяться звернення від Верховної Ради та президента України з проханням саме до цієї організації створити миротворчу місію.

Над реалізацією цих звернень необхідно працювати і робити дипломатичні кроки, які можуть принести ефект якщо не в цьому, то в наступному році. Не виключає Єльченко і розробку проекту такого рішення, "...який, можливо, Росія і не зможе заблокувати".

Відкриття офісу підтримки миротворчої місії, на думку Єльченка, може стати першим практичним кроком на цьому шляху і дозволить зберігати увагу Ради Безпеки до такого проекту навіть після того, як Україна передасть свій статус тимчасового члена іншій країні.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...