Не вірте пліткам, які поширює Кремль: Українська церква буде абсолютно незалежною, - Ростислав Павленко

Українська церква буде внесена до диптиху, тобто переліку незалежних церков. Вона стане однією з п’ятнадцяти, вже буде п’ятнадцятою, вселенських визнаних незалежних церков.

Ростислав Павленко. Фото: Прямий.

Українська автокефальна церква буде повністю незалежною і рівною серед інших канонічно визнаних православних церков, а її статут буде ухвалено українськими архієреями на Об'єднавчому соборі. Про це у короткому інтерв’ю у ток-шоу "Прямий ефір" на телеканалі "Прямий" розповів радник президента України Ростислав Павленко, передають Патріоти України.

– У ЗМІ оприлюднили шматочок статуту, який (нібито) затверджували в Константинополі. І там сказано, що вони пропонують так звану "критську модель". Зокрема, митрополію. Але все ж таки на об’єднавчому соборі будуть ухвалювати остаточне рішення. Так чи ні? Роз’ясніть, будь ласка.

Ні про яку "критську модель" не йдеться. Крит – це є частина церкви Вселенського патріархату і не є незалежною церквою. Натомість Україні буде надано Томос про автокефалію, тобто повну незалежність. Українська церква буде внесена до диптиху, тобто переліку незалежних церков. Вона стане однією з п’ятнадцяти, вже буде п’ятнадцятою, вселенських визнаних незалежних церков. І в цьому є принципова відмінність. Тому зараз не треба вірити тим повідомленням в медіа, які спрямовані на те, щоб посіяти якісь непевність, розбрат, паніку і подібне.

Найголовніше, що треба пам’ятати – йдеться про створення незалежної церкви. Яким буде статут цієї церкви – вирішать українські архієреї, які будуть готуватися до Собору. Логічно було би передбачити, що буде обговорення, ще є час до 15 грудня для того, щоб представники різних церков зібралися, обговорили позиції в статутах, які мають вони, і ті пропозиції, які надішле Синод Вселенської патріархії, пропозиції щодо того, щоб Томос про автокефалію був вмонтований, так би мовити, в статут незалежної церкви. І вже разом підготуються до Собору і на Соборі затвердять статут, ще раз підкреслюю, незалежної Української православної церкви.

– Ви не бачите жодної проблеми? Ви не бачите за 10 днів до початку Собору жодних якихось ускладнень, які можливі були б?

Абсолютно правильно колеги кажуть, що зараз Москва робитиме все можливе і неможливе для того, щоб зірвати. Власне, навіть ті інформаційні вкидування, які ми бачимо, вони ж теж спрямовані на зневіру, на, як прийнято говорити в суспільстві, зраду, на сіяння недовіри між єпископами різних церков, між державою і церквами, і тому подібне. Тому тут треба – найголовніше – працювати разом, бути дуже пильними і не давати ані інформаційним, ані силовим, ані будь-яким іншим провокаціям досягти успіху.

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...