Небезпека від влади: Презумпція правоти поліції може породити десятки Врадіївок, - блогер

Презумпція правоти поліції - це як закон Савченко - тільки все навпаки. В першому випадку всіх підряд позвільняли з в'язниць, а в другому - всім підряд дадуть в руки "гранату".

Ілюстрація: ЖЖ

"МВС України планує ініціювати законодавче закріплення ВР презумпції правоти поліцейського. Дивна доволі "фантазія", якщо взяти до уваги, що у нас і так діє така презумпція. Зокрема передбачена адміністративна відповідальність за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського при виконанні ним службових обов'язків та кримінальна відповідальність за опір працівникові правоохоронних органів", - пише у своєму блозі Володимир Пилипенко, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Цього вже достатньо. Бракує лише - професійних правоохоронців. Ми всі пам'ятаємо, коли не так давно в Кривому Озері Миколаївської області поліцейські до смерті забили чоловіка при затриманні. Бо той, за їхніми словами, чинив опір. Мешканці села пообіцяли поліції влаштувати "другу Врадіївку". От і маємо презумпцію правоти. І хто у таких випадках з'ясовуватиме правду? Може, всім селом тепер доведеться злочини розслідувати?

Презумпція правоти при сьогоднішній "реформі" поліції може породити десятки Врадіївок.
Це як із "законом Савченко" - тільки все навпаки. В першому випадку всіх підряд позвільняли з в'язниць, а в другому - всім підряд дадуть в руки "гранату". Мовляв, тримайте з "барського плеча" додаткові повноваження, робіть, що заманеться. І так ніхто не зможе перечити.

Мабуть, у влади є своє, якесь особливе, розуміння українських законів. Хочуть збільшити права правохоронців, але мовчать про створення ефективного механізму оскарження їхніх незаконних дій. Боюсь, аби "сильні права поліції" не трансформувались в "безпредєл" людей з погонами.

Мало видати нову форму, гарну машину - і запостити все це в Інстаграм. Треба ще й подбати про цих людей - навчити їх професійно виконувати свої обов'язки, аби опинившись в критичній ситуації наші полісмени не розгубились, а зуміли захисти як своє життя, так і вберегти інших.

І найгірше в цій ситуації, що наші високопоставлені чини використовують трагедією вбивства двох полісменів в Дніпрі для досягнення власних цілей - зміцнення особистих позицій. І закон тут не виправдання. Непогано було б замість пустих слів ініціювати створення реальних поліцейських академій, де б колишніх вчителів, кухарів, домогосподарок, будівельників, режисерів навчали не 3 місяці, а хоча б один рік.

Наприклад, у США діє низка приватних і державних центрів підготовки полісменів. Один з найбільших федеральних центрів з підготовки кадрів для правоохоронних органів знаходиться в штаті Джорджія (графство Глінко). Тут майбутні полісмени проходять підготовку на короткострокових курсах, які тривають - до 18 місяців!

Або ж візьмімо наших європейських сусідів - Німеччину. Там первісна підготовка здійснюється в школах поліції федеральних земель. Термін навчання - 2,5 роки. Лише після цього випускники отримують атестат про повну загальну середню поліцейську освіту.

Також аби стати рядовим поліцейським в Каталонії (Іспанія) потрібно опанувати підготовкою базового рівня, на яку відводиться більше 1000 годин навчання. Прослухати курс - це ще не все. Якщо претендент на звання рядового не здасть випускні іспити, то в поліції він служити не буде.

Як можна говорити про збільшення повноважень українським полісменам, при цьому уникати теми - професійності кадрів? Хочемо реформувати правоохоронну систему - давайте, але з розумом. А то як в кривому дзеркалі - дивишся-придивляєшся і не розумієш, хто перед тобою, - істинне відображення чи витвір хворобливої уяви".

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...