За вшанування "бандерівців" - в'язниця: Сейм Польщі прийняв доленосний для польсько-українських стосунків документ

За заперечення "злочинів бандерівців" передбачений штраф або позбавлення волі на строк до 3 років. Хоча закон прийнято в узькій трактовці співпраці з Третім Рейхом, треба думати польські "ентузіасти" позиватимуться до УПА в цілому.

Ілюстрація: gopl.by

Сейм Польщі прийняв запропонований рухом Kukiz'15 законопроект про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології", повідомляють Патріоти України з посиланням на "Польське Радіо".

За ініціативу проголосували більшість депутатів - 279 з 414. За проект проголосували всі депутати PiS, Kukiz'15 i PSL. Підтримали документ і кілька депутатів опозиції

Законопроект дає визначення злочину українських націоналістів та українських формувань, що колаборували з Третім Рейхом і вводить можливість відкриття на підставі закону про Інститут національної пам’яті Польщі кримінальних проваджень проти осіб, котрі заперечують скоєння цих злочинів. Є підстави думати, що крім дивізії СС "Галичина" сюди притягнуть і інші підрозділи УПА, як і рух вцілому через збройні сутички з "Армією Крайовою" на українських теренах, котрі польські націоналісти вважали своїми.

"Не хочемо цього у Польщі. Хочемо, аби до ідеологій, якими досі Інститут національної пам’яті займався у галузі освіти, протидії та покаранню, крім нацистської, гітлерівської та комуністичної, додалася також ця ідеологія українських націоналістів та українських формувань, що колаборували з Третім німецьким Рейхом", - заявив у Сеймі депутат партії Kukiz'15 Томаш Жимковський.

За заперечення "злочинів бандерівців" передбачений штраф або позбавлення волі на строк до 3 років. Kukiz'15 представило свій проект більше року тому, однак через якийсь час він був заморожений. Депутати повинні були взятися за нього в листопаді 2017 року, але в останній момент цей пункт був вилучений з порядку денного.

За неофіційною інформацією, причиною стало небажання вносити ще більшу напруженість у відносини Києва і Варшави напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну.

На Росії посадили на 10 років бурята, який "планував вступити в легіон Свобода Росії" (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 5:58

Astra зазначає, що 26-річного чоловіка затримали в Кемерівський області, коли той "їхав у бік українського кордону". Другий Східний окружний військовий суд в Росії засудив 26-річного жителя Бурятії до 10 років колонії та штрафу 500 тисяч рублів. Чолові...

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...