Нова партія або проект Банкової? Дві думки щодо форуму Саакашвілі

Політики затівають нову гру.

Нова партія чи проект Банкової? Дві думки щодо форуму Саакашвилі.


Останнім часом ми все частіше чуємо про створення Антикорупційного комітету. Але чи є у нього шанси прижитися в нашій країні? Патріоти України, посилаючись на ЛІГА.net, вирішили більше довідатися про цю тему.

Світлана Заліщук прийшла до парламенту разом з Блоком Петра Порошенка у складі парламентського десанту громадянських активістів. Місяць тому вона разом з колегами по "десанту" - Мустафою Найємом і Сергієм Лещенком увійшла до складу внутрішньофракційної Антикорупційної платформи, яку одні назвали ковтком свіжого повітря в пронизаною корупцією Раді, інші ж - прикладом неспроможності нинішніх парламентаріїв. Тепер Світлана активно просуває в маси ідею загальнонаціонального Антикорупційного форуму, який вчора в Києві, всього через півгодини після розмови з кореспондентом перетворився на "Рух за очищення". На відміну від колег Заліщук не приховує, що в планах є нова партія і її похід на вибори.

Після розмови з Світланою Заліщук суть і цілі Антикорупційного форуму в коментарі кореспонденту ЛІГА.net оцінив присутній на заході відомий політтехнолог, власник соціально-інжинірингового агентства Гайдай.com Сергій Гайдай.

Світлана Заліщук: Створення партії на базі Антикорупційного руху обговорюється

- Ви активно просуваєте ідеї Антикорупційного форуму, одна з яких полягає в необхідності повного оновлення влади, що провалила реформи і не виправдала надії Майдану. Блок Петра Порошенка, у парламентській фракції якого ви знаходитесь - це і є влада. Тепер ви підете з фракції?

- БПП - дуже велика фракція, в ній багато людей, які націлені на запуск конкретних реформ. Є депутати, які вирішили, що в антикорупційному напрямку ведеться недостатньо зусиль, і тому ми створили антикорупційну платформу. І я не зовсім розумію, чому нас журналісти часто запитують, чому ми тепер повинні вийти з фракції БПП. Нехай ідуть ті, хто якимось чином причетний до скоєння корупційних дій.

- Їх, напевно, більше, ніж вас - тому не підуть.

- Ну, це потрібно ще довести, скільки їх, і це теж ще питання ... Ми вирішили, що Антикорупційній платформі краще залишатися у фракції, можливо, залучати до нашої групи більшу кількість людей з БПП, які здатні комунікувати і не бояться піднімати питання корупції. Мені здається, що нам вдається це зробити.

- Робіть це, відокремившись від тих, кого називаєте корупціонерами або підозрюєте у корупційних діях. Хіба так не чесніше?

- Наведу конкретний приклад, чому я вважаю, що ні в якому разі не можна залишати фракцію. Ми б не добилися голосування за бюджетне фінансування партій - ключового, як на мене законопроекту у бюджетній сфері, і не визначили б механізм контролю з приводу прозорості фінансування партій і не ввели б у законодавство санкції з приводу порушення цієї норми, якби були невеликою групою, поза фракцією. Ви пам'ятаєте - серед авторів цього проекту були Мустафа (Найєм - ред.), Лещенко і я. Якби ми не заручилися підтримкою всього БПП, нічого б не було. Ніколи. Позафракційні депутати менше можуть зробити і мало на що вплинути.Я можу вам назвати ще десять законів, які нам вдалося провести, і чого б ми ніколи не могли зробити, будучи позафракційними. Суспільне мовлення, наприклад. Або медіапрозорість і роздержавлення ЗМІ.

- Виходити не будете. Але при цьому активно берете участь у розкручуванні нового проекту - Антикорупційного форуму (Рух за очищення). Вас особисто не бентежить присутність на сьогоднішньому заході (23 грудня - ред.) багатьох людей, яких непросто запідозрити в кришталевій чесності? Парцхаладзе, Горбаль, Дерев'янко. Це тільки ті, хто широко відомий. Загалом, чи не боїтеся ви, що в новий проект знову пройдуть старі люди і все буде дискредитовано?

- Розумію ваші побоювання. Справа в тому, що ми зробили форум абсолютно відкритим. Тут була відкрита реєстрація, тому кожен, хто хотів, міг прийти і взяти участь. Але це не означає, що такі люди будуть у майбутньому впливати на порядок денний нашої ініціативи. Просто їм ніхто не заборонив сьогодні прийти і послухати.

- Ви можете заручитися, що всі ті, хто сьогодні виступав зі сцени форуму, в першу чергу, народні депутати - ви, Найєм, Соболєв, Лещенко, і члени команди Саакашвілі (Сакварелідзе, Вашадзе, Чичваркін, якщо його можна туди зарахувати), - кришталево чисті щодо корупції люди?

- Я не до кінця знаю усіх спікерів ...

... Але тих, кого я перерахував, ви точно знаєте.

- У цих я впевнена.

У Саакашвілі теж упевнені? Готові поручитися, що це кришталево чиста людина.

Я не хочу ні за кого ручатися. Я виходжу їх публічних матеріалів. Саакашвілі часто використовує тезу, яка у мене викликає довіру. Вона полягає в тому, що поки що не було жодного доказу зв'язку Саакашвілі з корупцією, хоча дуже багато рили і риють в цьому напрямку. Я довіряю такому підходу.

- Весь цей форум робиться з прицілом на нову партію? Чи ви теж будете це заперечувати?

- Сьогодні часто задають це питання. Відповідаю - так, варіант створення партії обговорюється, і це нормально. Вважаю, що тільки так і потрібно створювати партію - максимально відкрито, виходячи з-за кулуарів. Так що партія на основі зароджується сьогодні антикорупційного руху - це один з можливих варіантів подальшого розвитку, чому ні?

- Ваші соратники це заперечують або кокетливо уникають відповіді.

- Про це треба говорити, ми ж розуміємо, що країна потребує розвитку політичної структуризації і нових принципів появи партій. Люди повинні знати про те, що ось відкрито зібралися члени Громадянської позиції, ДемАльянсу, Сили людей, Народного контролю, народні депутати. Що ми говоримо - будуть парламентські вибори, нам треба сьогодні обговорити ідеологічну платформу для об'єднання на них. І до цього процесу ми долучаємо велику кількість людей. Наша платформа відкрита для всіх, і кожен може побачити, що ми відкриті, як ми збираємо гроші, як спілкуємося і обмінюємося ідеями ...

- Але це ж просто питання технології.

- Ні, це новий принцип розвитку політики. Є великий запит на перезавантаження влади і Кабміну зокрема. Мені здається, що було б круто, якби намірився форум, подібний нашому сьогоднішньому і, із залученням професійних співтовариств, бізнес-співтовариств, що запропонували суспільству абсолютно нових людей на урядові посади. Ми згодні сприяти роботі реальних соціальних ліфтів.

Сергій Гайдай: Саакашвілі поки не може сказати головного - на чолі корупції стоїть Порошенко

- Мені захід цікавий з професійної точки зору - як він будується технологічно і для яких цілей. Очевидно, що це не боротьба з корупцією - форумами з корупцією не борються. Я б назвав те, що відбувається хорошим соціальним експериментом, який дозволив його організаторам відповісти на питання: Чи можна клацанням пальців зібрати 5-10 тисяч прихильників Саакашвілі в одному місці? І чи є вже сьогодні достатня кількість медійних персонажів, які можуть утворити нову партію під Саакашвілі? Відповідь на обидва питання позитивна: так, можна.

- Які, за вашою оцінкою, амбіції Саакашвілі?

- Одеський губернатор готує собі велике політичне майбутнє. Йому некомфортно грати роль головного борця з корупцією в статусі "людини президента". Адже він тоді не може сказати головного - що на чолі корупції в Україні стоїть саме Порошенко. Для цього Саакашвілі потрібно голосно звільнитися з посади. Вимовити: А ось тепер я скажу всю правду. Але якщо він звільниться сьогодні, не зібравши партію, то ризикує залишитися "в провінції" - гучний відхід у велику політику треба підготувати.

- Ви заперечуєте розхожу думку про те, що цей форум - проект Банкової?

- Мені здається, що на сьогоднішнє зібрання Банкова дивиться з побоюванням.

- Будь-який політпроект коштує грошей. Хто спонсори цього, або де їх узяти?

- Не всі проекти будуються спочатку "від грошей". Команда Саакашвілі демонструє хорошу організованість, рішучість і вона ризикує сподобатися людям. У таких випадках спонсори можуть з'явитися, як тільки побачать перспективу. Так, це будуть не топ-10 наших олігархів, бо вони всі зайняті своїми або суміжними проектами, але друга і третя десятка багатіїв може зацікавитися.

"Ми не збираємося": У ЗСУ відповіли на чутки про відведення з фронту танків Abrams

неділя, 28 квітень 2024, 10:56

У Збройних силах України спростували чутки про відведення американських танків Abrams з фронту. У війську зазначили що не мають наміру ховати від окупантів те, що "зазвичай примушує ховатися їх самих". Про це заявили бійці 47-ї окремої механізованої б...

Оце так: Німеччина категорично проти вилучення активів РФ на користь України

неділя, 28 квітень 2024, 10:50

Німеччина виступає категорично проти спроб вилучити частину майже 300 мільярдів доларів заморожених активів Кремля. Про це пише The Wall Street Journal, передають Патріоти України. Як передає видання, у Німеччині побоюються, що це створить прецедент і ...