Новий "російський капкан": У плані Сайдіка по Донбасу після оприлюднення повного тексту документа вилізли "московські вуха"

У МЗС України вважають, що «план Сайдіка» очевидно призначений не для нинішньої української влади.

Сайдик не має відношення до "плану Сайдика"? Фото: ЕРА.

Так званий «план Сайдіка» по Донбасу, створений за участю українських дипломатів, є російським капканом для України. Таку думку висловили деякі українські політики в коментарі ЗМІ, передають Патріоти України.

Спецпредставник ОБСЄ в Україні Мартін Сайдік, якому приписують авторство документа, не є його творцем. План розроблявся декількома політиками, чиновниками і радниками, зокрема главою СММ ОБСЄ в Україні Ертурулом Апаканом, представником ОБСЄ в підгрупі в Мінську П'єром Морелем. Не виключено, що в розробці документа брали участь російські дипломати.

Джерела в українському уряді розповіли, що документ був «мало не з-під поли» і мимохідь показаний в Мілані на зустрічі Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ. «Було кілька спроб української дипломатії розібратися, що це, як створювалося, яка мета. Але пауза у відповідях затягнулася, а вивчення документа підтвердило побоювання: ми за крок від російського капкана», - заявив співрозмовник видання.

Дипломати назвали «план Сайдіка» всього лише обгорткою, а насправді він передбачає реалізацію практично всіх ключових ідей Кремля, а українські дипломати налаштовані підтримати його. «Вибори - як хоче Росія. Поліція - як хоче Росія. Так весь цей текст - російська вигадка, упакована під виглядом ОБСЄ», - зазначило джерело в АП України.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій прояснив позицію українського парламенту по «плану Сайдіка».
«Якщо ключова ідея плану - проведення виборів, то я глибоко переконаний, що це абсолютно неправильний підхід. Головне - припинення вогню і смертей, виведення російських військ і російської зброї. Ось, що ми повинні вирішити. Цьому повинні бути присвячені всі наші зусилля», - пояснив голова Ради.
У той же час, він називає умови в документі «простими», однак якщо мета авторів плану - вибори в ОРДЛО і легалізація бойовиків - то «це неприйнятно». У МЗС України вважають, що «план Сайдіка» по Донбасу призначений не для нинішньої української влади. Його, ймовірно, планують піднести новообраному главі держави, як результат багаторічної роботи експертів.
На питання, чому РФ офіційно розкритикувала документ, наданий Сайдіком, в МЗС відповіли, що це спроба відвернути від себе підозру. "Це просто смішно. У плані все, як хоче Москва. Але вони критикують, намагаючись зробити вигляд, що вони до цього не причетні», - заявило джерело в міністерстві.
Джерело: LIGA.net

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...