Об'єднавчий собор: Порошенко визнав, що недооцінив вплив Москви на УПЦ (МП)

Президент також розповів про труднощі, які передували проведенню собору.

Петро Порошенко. Фото: Українська правда.

Президент Петро Порошенко вважає, що на об'єднавчий собор у суботу прийшло лише двоє ієрархів УПЦ МП через тиск. Про це він заявив на прес-конференції у неділю, передають Патріоти України.

"Із понад 10 ієрархів, які підписали звернення до вселенського патріарха або твердо пообіцяли прийти на собор, прийшли тільки двоє. Це результат тиску, і точно не нашої держави", - вважає він.

Порошенко додав, що протидія з боку РПЦ була для України очікуваною. "Але ми недооцінили її вплив на дочірні структури в Україні", - сказав він.

Президент також розповів про труднощі, які передували проведенню собору: "У нас було як мінімум 5 випадків, коли переговори щодо проведення собору заходили в глухий кут. І вихід знаходили за моєю участю".

"Коли дехто збирався покидати собор і вважав, що виходу з ситуації немає, Господь Бог під час нашого спілкування вразумив", - додав він.

Порошенко також після розмови з Вселенським патріархом Варфоломієм заявив, що той вважає проведений 15 грудня в Києві об'єднавчий собор поворотним моментом в історії вселенського православ'я.

Він зазначив, що запізнився на прес-конференцію, оскільки мав розмову з патріархом. "Вселенський патріарх вважає, що наш собор взагалі став поворотним моментом в історії вселенського православ'я і відкриває нову його еру", - сказав президент.

Він також зазначив, що патріарх Варфоломій підтвердив, що томос українській церкві вручатимуть 6 січня, на український Святвечір. "Це буде найпримітніше Різдво в історії України", - вважає Порошенко.

Боєприпаси для артилерії теж будуть: Бельгія надасть Україні великий пакет військової допомоги

вівторок, 19 березень 2024, 11:44

Бельгія планує передати Україні пакет військової допомоги на суму 450 мільйонів доларів. До нього увійдуть близько трьох сотень бойових броньованих машин LMV й три мінні тральники. Про це пишуть видання Belga та Shephard Media, посилаючись на слова мін...

Мінус один: Нацгвардійці влучним ударом знищили російський комплекс спостереження "Муром" (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 10:55

Бійці Національної гвардії України знищили російський комплекс дальнього відеотепловізійного спостереження "Муром", передають Патріоти України. "Якісна робота з виявлення і ураження від аеророзвідників 11 бригади імені Михайла Грушевського. Знищено ще ...