Одна з вимог Євромайдану: "Парламент обов'язково повинен змінити виборчу систему до наступних виборів" - Магера

У світлі останніх подій може трапитися так, що у депутатів Верховної Ради не залишиться вибору, їм все одно доведеться розглянути і прийняти новий Виборчий кодекс, наголосив заступник голови ЦВК.

Андрій Магера. Фото:Корупція Інфо

Депутати Верховної Ради необгрунтовано затягують прийняття нового закону про вибори, хоча за коаліційною угодою мали це зробити протягом першої сесії. Про це повідомив в інтерв'ю виданню Гордон заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, інформують Патріоти України.

"Парламент обов'язково повинен змінити виборчу систему до наступних виборів. Це не панацея від усіх проблем. Але це той імпульс, який може дати нову якість виборчого процесу і нову якість української політики в цілому. Якщо говоримо про парламентські вибори, повинна бути пропорційна виборча система з відкритими регіональними списками, тобто та система, яку нам в 2011 році рекомендувала Парламентська асамблея Ради Європи, і, до речі, та, яка стала однією з вимог Євромайдану. Парламент в своїй коаліційній угоді записав завдання прийняти протягом першої сесії новий закон про вибори", - нагадав співрозмовник.

Він попередив, що небажання депутатів обговорювати і приймати Виборчий кодекс може мати серйозні наслідки

"Всупереч небажанню багатьох (я бачу критичну масу політиків, які не бажають змінювати виборчу систему), все одно приймуть. Можна не хотіти, але обставини можуть скластися так, що іншого виходу не буде, і вони вимушено підуть на цей крок.

Якщо ж взяти такий закон, як був на місцевих виборах, назвати його пропорційним з відкритими списками (хоча насправді не було ніяких відкритих списків) - це тільки дискредитація ідеї. Але я не думаю, що до такого дійде. і українці, і наші міжнародні партнери чудово все розуміють. Я не радив би українському істеблішменту навіть намагатися їх обдурити. Занадто дорогими будуть наслідки, не тільки в матеріальному сенсі", - наголосив Магера.

Експерт зазначив, що всі останні 25 років політична система країни слабо розвивалася. Цьому сприяла виборча система з мажоритарною складовою, яка має "величезні корупціогенні чинники". Зараз є певний рух вперед - прийнятий закон про державне фінансування політичних партій, але цього не достатньо.

"У західних країнах політикам немає сенсу купувати голос виборця. Там навіть ідеї такі не виникають. Наведу в приклад країну, яка з нами була в СРСР. Я спілкувався з главою ЦВК Латвії і запитав, що буде, якщо член дільничної комісії спробує підтасувати результат або неправильно щось зробити. Мені відповіли: "Цього не може бути. Така людина більше не зможе в Латвії жити", - розповів Магера.

Справа не тільки у ЗСУ: Плетенчук пояснив, чому росіяни бояться зараз використовувати Кримський міст

вівторок, 7 травень 2024, 21:02

Росіяни не використовують у повному обсязі Кримський міст для військової логістики, адже бояться, що конструкція може не витримати через пошкодження. Про це заявив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук у вівторок...

Необхідне й сучасне рішення: В Україні створили новий окремий рід військ

вівторок, 7 травень 2024, 20:29

Кабінет Міністрів підтримав проєкт указу президента України Володимира Зеленського, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення окремого роду військ в ЗСУ – Сил безпілотних систем. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров 7 травня...