"Останнім своїм виступом Лукашенко майже спалив всі мости з Москвою", - Піонтковський

Москва сподівалася, що Олександр Лукашенко ось-ось погодиться на входження шести білоруських областей в РФ.

Лукашенко опинився у дуже непростій ситуації. Фото: Sputnik Беларусь.

Білорусь - найбільш підходящий кандидат для подальшої агресії Кремля. Росія може піти на захоплення території сусідньої держави, адже це завжди було її метою. Про те, чим окупація Білорусі Росією може загрожувати Україні, і чому Лукашенко буде підігравати Києву, розповів політолог Андрій Піонтковський. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із його міркуваннями.

«Поглинання Білорусі завжди було метою Москви - ще при Єльцині. Москва сподівалася, що Лукашенко ось-ось погодиться на входження шести білоруських областей в РФ. Але Лукашенко Москву розчарував - не захотів віддавати свою владу і перетворюватися в мінського секретаря обкому. Така боротьба йшла підспудно, а зараз - абсолютно відверто», - пише Піонтковський в своєму блозі.
Олександр Лукашенко нещодавно шокував відвертою заявою про те, що Москва шантажує його, пропонуючи економічну допомогу за умови входження Білорусі в РФ. «Москва 20 років сподівалася, що Лукашенко приведе Білорусь в Росію, а зараз він нарешті твердо відповів, що цього не буде, і навіть провів нараду всіх служб безпеки з приводу загрози незалежності», - зазначає експерт.
За словами Піонтковського, для Білорусі досить кризова ситуація виникне в 2019 році, коли мають відбутися вибори президента країни. Політолог вважає, що Москва обов'язково використає передвиборчу кампанію, щоб змістити Лукашенка і здійснити свої цілі.
«Я думаю, що центральне питання в тому - чи вдасться Лукашенко зберегти контроль над силовими структурами і очолити їх для захисту білоруської незалежності. Агентура Москви там напевно активно працює», - каже політолог.
Піонтковський зазначає, що Путін вже не отримає ніяких рейтингів від прямого вторгнення в Україну, і патріотичного сплеску в Росії вже ніщо не створить. Однак, «рашизм», який притаманний не тільки Путіну, а й більшій частині російської еліти, штовхає Москву на нові і нові завоювання.
«Вони живуть же не тільки рейтингами - це імперська філософія... Є у них ідеологія - рашизм, імперіалізм. І ідеологія ця не менш гітлерівська - вся зовнішня політика орієнтована на «возз'єднання роз'єднаного народу, збирання російських земель». Адже все це калька німецької зовнішньої політики 30-х років минулого століття. Імперські комплекси не тільки одному Путіну притаманні, а й більшій частині російської еліти», - підкреслив політолог.
Піонтковський підкреслює, що захоплення Білорусі Росією значно погіршить становище України. Адже з військової точки зору в Україні з'явиться великий шматок кордону безпосередньо з Росією, що може загрожувати українській незалежності. При всій подвійності позиції Лукашенка - все-таки він ніколи не схвалював ні анексію Криму, ні присутність російських військ», - зазначає Піонтковський.
Тому, за словами політолога, поки є загроза Білорусі з боку Росії, Лукашенко буде підігравати Україні. «І перший крок він уже зробив - протистояв Москві як лідер незалежної держави. Останнім своїм виступом він майже спалив всі мости з Москвою», - підсумував Піонтковський.

Зеленський заявив, що в квітні промисловість вперше виробить одразу 10 САУ "Богдана"

четвер, 18 квітень 2024, 15:56

У квітні українська промисловість уперше видасть десять самохідних артилерійських установок (САУ) "Богдана". У наступних місяцях очікується ще більша кількість, передають Патріоти України. з посиланням на Telegram-канал президента України Володимира Зе...

Попався: СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

четвер, 18 квітень 2024, 15:50

Служба безпеки затримала поплічника народного депутата Нестора Шуфрича, якого підозрюють у фінансуванні Росгвардії, передають Патріоти України. Дослівно: "Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного фігуранта у справі народного депутата Нестора Ш...