Папа Франциск зустрічаєтся з Патріархом Кирилом, відеотрансляція

Папа Франциск прибув до Гавани, де в аеропорту його зустрів кубинський лідер Рауль Кастро. А патріарх Кирило прибув на Кубу ще вчора.

У Гавані відбувається зустріч Папи Римського Франциска та патріарха РПЦ Кирила. Ілюстрація:www.rkc.lviv.ua

12 лютого Папа Франциск зустрівся з Патріархом Кирилом. Зустріч проходить в міжнародному аеропорту Гавани (Куба). Подія транслює телебачення Ватикану. Трансляція розділена на дві частини. Перша частина стартує о 20:55, друга - о 23:15 за Київським часом, передають Патріоти України.

Зустріч голів Католицької церкви і Російської Православної церкви була анонсована тижнем раніше - 5 лютого. Як пояснили спікери обох церков, таке незвичайне місце для діалогу двох патріархів обрано не випадково.

12 лютого Папа Франциск починає свій апостольський візит до Мексики, а Патріарх Кирило "давно планував відвідати Кубу".

Співробітник Папської ради зі сприяння єдності між християнами о.Іакінф Дестівель в інтерв'ю виданню Gaudete.ru пояснив: "Особиста зустріч Папи і патріарха, за межами протоколу, триватиме дві години. Це дуже багато, більше, ніж будь-яка аудієнція у Ватикані, тому не можна називати це "зустріччю на ходу".

Особливу значущість зустрічі надає заплановане підписання дуже змістовної і великої спільної Декларації. Крім того, відбудеться представлення делегацій і обмін символічними пам'ятними подарунками".

У той же час предстоятель Української Греко-Католицької церкви Святослав Шевчук заявив: "Я не очікую, що зустріч Папи Франциска з патріархом Кирилом принесе якісь особливі зміни". Він також зауважив, що протягом багатьох років Російська Православна церква відмовлялася від такої зустрічі, називаючи УГКЦ головною перешкодою.

У той же час він висловив надію на те, що "Святіший Отець Франциск, який завжди підтримує скривджених, стане голосом українців, які ведуть боротьбу за єдність та соборність своєї країни. Дай Бог, щоб Патріарх Кирило в результаті дав необхідні посили для вірних РПЦ та російської влади, щоб якомога швидше припинилася агресія проти України і настав справедливий мир".

Своєю думкою про майбутню зустріч поділився і журналіст Євген Кисельов. На сайті Новое время він написав: "Добре б Папа Римський, який називає патріарха Кирила "дорогим братом", який буде тиснути йому руку і, можливо, навіть обійматися з ним по-братськи, пам'ятав ще й про те, що має справу з главою церкви, яка стояла в пів-кроці від того, щоб оголосити майже "священною війною" за "русский мир" війну на Сході України - так і військову авантюру в Сирії, де від російської зброї гинуть люди - українці і сирійці" .

Нагадаємо, за кілька днів до зустрічі на Кубі, Папа Франциск назвав Патріарха Кирила "дорогим братом", що не додало оптимізму українцям.

Не стали мовчати і "екстремальні" православні. Сайт "Восьмий Вселенський" опублікував думку священика РПЦ Володимира Романова, який заявив про зустріч патріархів: "Подібне вважалося завжди неможливим.

Тому що церковні канони суворо забороняють православним єпископам і патріархам спілкування з єретиками". На думку священика, зустріч "небезпечна новими розколами для Православної церкви, бо віруючі люди перестали довіряти Патріарху Кирилу.

Всім розсудливим людям абсолютно ясно, що римо-католики на чолі зі своєю "божественною людиною"- Папою Римським - завжди були і будуть ворогами Православ'я".

У той же час більшість західних і російських ЗМІ називають зустріч "історичною".

Є велика загроза: Кордон із РФ і Білоруссю треба мінувати вже зараз, - польський генерал Скшипчак

вівторок, 30 квітень 2024, 8:59

Колишній командувач сухопутних військ Польщі генерал Вальдемар Скшипчак заявив, що хоча конфлікт Росії з НАТО здається йому малоймовірним, на кордоні з РФ та Білоруссю треба побудувати укріплення та робити мінні поля вже зараз. Про це він сказав в інте...

"Зайнявши цю висоту, противник зможе з неї працювати": Офіцер ЗСУ розповів про наслідки в разі окупації Часового Яру

вівторок, 30 квітень 2024, 8:48

Якщо окупаційним військам Росії вдасться захопити Часів Яр на Донеччині, то місто стане для ворога вихідним рубежем на Костянтинівку. ЗСУ будуть змушені відтягнути свої вогневі засоби. Про це в інтерв'ю УП розповів замкомбата 5-ої штурмової бригади та...