"Перемога над корупцією не повинна призводити до тріумфу популістів", - Портников

Коли боротьба з корупцією супроводжується систематичною дискредитацією державних інститутів, це може призвести лише до деградації політичної культури і краху управління

Фото: ЗМІ

"Результати італійських парламентських виборів спостерігачі розцінюють, як тріумф популістів. Причому успіх цей досягнутий і в лівому, і в правому таборі", - пише політолог Віталій Портников для espreso.tv, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Головною лівою партією країни став рух "5 зірок", створений цирковим клоуном Беппе Грілло. А в правій коаліції провідною партією стала "Ліга", лідер якої Маттео Сальвіні хоче стати новим прем'єр-міністром Італії. Ще недавно обидві партії сприймалися як безнадійні маргінали. Сьогодні саме від них залежить майбутнє країни.

Але виникає питання - а як взагалі могло це статися? Чому лідер "5 зірок" Луїджі ді Майо називає вибори в парламент народженням "третьої республіки"? Куди поділися перші дві?

Перша італійська республіка виникла після Другої світової війни. У 1992 році вона впала під тягарем антикорупційних розслідувань. Постраждали не тільки політики, зникли майже всі традиційні політичні партії. А у італійців виникло глибока недовіра до державних інститутів як таких - в цьому сенсі Італія дуже схожа на Україну.

Результатом загибелі "першої республіки" стало не стільки очищення італійського політичного класу, скільки перетворення Італії в олігархічну державу.

Прем'єром на довгі роки став бізнесмен Сильвіо Берлусконі - яскрава особистість, практично позбавлена будь-яких принципів. На цих парламентських виборах Берлусконі намагався повернутися до влади, але несподівано для себе пропустив вперед партію Сальвіні.

Один з найважливіших результатів правління Берлусконі - продовження ерозії державних інститутів. Італійцям і тут вдалося продовжити боротьбу з корупцією, під слідством опинився сам дон Сильвіо. Але прості громадяни все більше і більше переконувалися в тому, що політики - брехуни і корупціонери, яким не можна довіряти.

В результаті прем'єр Маттео Ренці зазнав краху, коли спробував реформувати державні інститути. А зараз і його Демократична партія пропустила вперед популістів - що може означати кінець кар'єри колишнього глави уряду.

Італійці ще раз висловилися за хаос. Це і є справжній зміст "Третьої республіки" - якщо тільки вона дійсно виникне. Тому що в програмах дій правих і лівих популістів спільним є тільки одне - вони практично не можуть бути виконані. Якоїсь дієвої правлячої коаліції на італійському обрії просто не проглядається. Єдине, на що буде здатна "третя республіка" - так це через якийсь час поступитися місцем "четвертій республіці".Професійній і відповідальній. Але до цього моменту італійцям доведеться переконатися, що в політиці не буває чудес.

Як це не цинічно звучить, у них є такі можливості. Італійська економіка здатна пережити не один експеримент просто тому, що в разі чого країні допоможе Європейський Союз - як він зараз допомагає Греції.

А ось у України права на експерименти, на жаль, немає. Тріумф популістів в нашій країні буде означати тільки одне - крах держави і подальше зубожіння громадян.

Чи означає це, що не потрібно боротися з корупцією? Зовсім ні. Італійці не мали миритися із засиллям мафії, нахабством політиків, брехнею і кумівством - ані в першій, ані в другій республіці. І було б дивно, якби українці мирилися з тією тотальною корупцією, в якій ми живемо.

Але коли боротьба з корупцією супроводжується систематичною дискредитацією державних інститутів, це може призвести лише до деградації політичної культури і краху управління. Це саме те, що відбувається зараз в Італії. І це саме те, що може статися у нас - при тому, що у нас майже нема чому деградувати.

Простіше кажучи, якщо ваша курка не несе вам золоті яйця, ви можете підвищити температуру в курнику, змінити корм або знайти їй нового півня. А можете просто відрубати курці голову - адже курка гниє з голови. Курка ще трохи побігає, звичайно - але золотих яєць ви все одно не дочекаєтеся".

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...