Петербурзького терориста могли використовувати як “живу бомбу”, - російські слідчі

Правоохоронні органи РФ вважають, що Акбаржон Джалілов повинен був тільки закласти вибухівку, яку, ймовірно, мали привести в дію його спільники.

На місці події. Фото: ЗМІ

Російські слідчі розглядають версію того, що чоловік, який влаштував вибух в метро Петербургу - Акбаржон Джалілов - не збирався ставати терористом-смертником, а був використаний в якості “живої бомби”, пишуть Патріоти України з посиланням на Інтерфакс.

“Безліч фактів свідчить про те, що ймовірний терорист-смертник, швидше за все, не збирався підривати, а повинен був закласти бомби в двох місцях в метро і сховатися. Але спільники вирішили по-своєму і використовували його, що називається, “в темну” , – сказав співрозмовник агенства.

За його словами, план дій злочинців полягав, можливо, в тому, щоб Джалілов залишив один вибуховий пристрій на станції, і він привівся у дію після вибуху другої бомби, яку передбачалося залишити в вагоні поїзда.

“Розрахунок на те, що після вибуху в потязі паніка охопить пасажирів на всіх станціях, в тому числі і на тій, де було залишено перший саморобний вибуховий пристрій, і кількість жертв зросте кратно”, – зазначив співрозмовник агентства.

Аналіз наявної інформації, вважає він, не дає підстав бачити в Джалілові класичного терориста-смертника.

“Його поведінка в останній період, а також те, що прихильником радикального ісламу він став лише деякий час назад, не вкладається в сценарій зі смертником. Цю категорію людей готують спеціально і довго”, – підкреслив співрозмовник агентства.

“Не виключено, що його завдання було у виготовленні саморобних бомб і їх закладка в місцях масового скупчення людей. Вибухові пристрої повинні були бути приведені в дію дистанційно за допомогою дзвінка з мобільного телефону”, – зазначив експерт.

Правоохоронні органи розшукують його спільників.

“На сьогоднішній день очевидно, що Джалілова були спільники. У квартирі, де він проживав, компонентів вибухового пристрою не було, проте були знайдені сліди вибухових речовин, а також відбитки пальців кількох людей”, – сказало раніше агенству джерело, знайоме з ситуацією.

Він зазначив, що інформацію про можливих спільників Джалілова перевіряють не тільки російські правоохоронці, а й їхні колеги з Киргизії, та інших середньоазіатських держав.

Як повідомляли Патріоти України, 3 квітня у метро Санкт-Петербурга пролунав вибух. У вагоні петербурзького метрополітену на станції "Сінна" вибухнув невстановлений предмет.

Пізніше повідомили про вибух на станції "Технологічний інститут".

"Станції "Технологічний інститут" та "Сінна площа" закриті на вхід і вихід. Потяги слідують без зупинки. Відбувається евакуація пасажирів зі станцій, є постраждалі. Імовірно, у вагоні стався вибух невстановленого предмета", - йдеться в повідомленні метрополітену.

ЗМІ повідомляють про 13 загиблих та 50 постраждалих.

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...