"Після спроби московського перевороту, ми тепер належимо до громади демократичних країн та найсильнішого військово-політичного альянсу" - очільник МЗС Чорногорії

Срджан Дарманович, виступаючи у Вашингтоні наголосив, що Західні Балкани тепер стали безпечнішими.

Міністр закордонних справ Чорногорії Срджан Дарманович. Фото:http://www.rbc.ruЧленство у НАТО закріплює історичний вибір на користь належності до Заходу та спільноти демократичних націй. Про це міністр закордонних справ Чорногорії Срджан Дарманович заявив у Вашингтоні у коментарі очільнику впливового аналітичного центру Atlantic Council Деймону Вілсону, передають Патріоти України з посиланням на Голос Америки.

Чорногорія днями формально набула статусу члена НАТО, здолавши перед тим спробу державного перевороту, буцімто, організованого російськими спецслужбами.

У жовтні 2016-го року - у день парламентських виборів у Чорногорії - заарештували 20 громадян Сербії, звинувативши їх у плануванні збройних нападів на державні установи.

Влада Чорногорії заявила, що "російські націоналісти" планували вбити прем'єр-міністра країни Міло Джукановича, щоб привести до влади опозиційну партію. На Заході заявили, що уряду Чорногорії вдалося попередити спробу перевороту, націлену на недопущення членства країни у НАТО. Кремль заперечив свою причетність до інциденту.

"На якомусь етапі, Росія прийняла рішення втрутитись у наше суверенне рішення обирати членство у міжнародних об'єднанях. Вона почала створювати перепони нашому членству у НАТО за допомогою різних засобів. Політично, за допомогою пропагади, використовуючи кіберпростір, розвідку і, зрештою, Росія взяла участь у спробі перевороту у Чорногорії", - відзначив Дарманович.

"Членство у НАТО для нас означає не лише належність до найсильнішого, найбільшого військово-політичного альянсу, який будь-коли існував. Для нас членство у НАТО означає належність до громади демократичних країн, та є чітким показником того, що ми історично обрали належність до Заходу. Це - підтвердження нашого рішення бути незалежними. Наше членство також сприяло цілому регіону. Західні Балкани тепер стали безпечнішими", - заявив Дармановіч.

Дипломат також підкреслив, що членство в Альянсі для його країни є гарантією захисту суверенітету та національних інтересів.

"Ми розуміємо, що наддержави мають свої інтереси, але ми маємо свої власні. Ми не готові зрадити власні інтереси заради інтересів інших. Для нас членство у "клубі" (НАТО - прим. ГА) означає, що ми стали хазяїном власної безпеки і стали членом Альянсу, який діє за принципом "один за всіх". Для маленької країни, такої як ми, це - значне досягнення. Ми також хочемо зробити свій внесок до встановлення безпеки не лише вдома, у регіоні, але і деінде", - заявив дипломат.

У глибокому тилу Росії згоріли три гелікоптери, котрі ворог використовував у війні проти України – ГУР (відео)

субота, 27 липень 2024, 17:23

В результаті диверсійних заходів на території Росії було уражено три ворожі вертольоти, передають Патріоти України з посиланням на "Українську правду". Зазначається, що 24 липня 2024 року на аеродромі "Кряж" у місті Самара згорів військовий багатоціль...

Україна вдарила по аеродрому стратегічної авіації в російському Запаляр'ї, звідки ворог відправляє літаки для ракетних ударів по наших мирних містах. Результат приголомшливий для росіян

субота, 27 липень 2024, 16:30

У суботу 27 липня дрони української розвідки уразили ворожий дальній стратегічний бомбардувальник -ракетоносій ТУ-22М3 на аеродромі "Оленья" в Росії. Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на своє джерело в ГУР МОУ, передають Патріоти Укр...