Плюс один на нашу користь: Міністр освіти Латвії підтримав мовну норму українського закону "Про освіту"

На прикладі досвіду Латвії Карліс Шадурскіс наголосив на важливості створення передумов для школярів отримати необхідні знання державної мови і не бути дискримінованими на ринку праці своєї країни.

Карліс Шадурскіс. Фото: Baltnews.

Міністр освіти й науки Латвії Карліс Шадурскіс відзначає обґрунтованість положень мовної статті нового українського закону "Про освіту". Про це йдеться у повідомленні МЗС, передають Патріоти України.

У тексті зазначено: "Кроки України щодо забезпечення передумов для вивчення державної мови в системі освіти є зрозумілими", - заявив К.Шадурскіс під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, який ознайомив його з основними положеннями закону.
На прикладі досвіду Латвії він наголосив на важливості створення передумов для школярів отримати необхідні знання державної мови і не бути дискримінованими на ринку праці своєї країни. П.Клімкін у свою чергу відзначив інтерес України до запозичення латвійського досвіду функціонування системи освіти з використанням мов національних меншин.
Як повідомляли, 28 вересня закон "Про освіту" вступив у силу. Закон, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.
Міністерство закордонних справ Угорщини заявило 26 вересня про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту. Міністерство освіти й науки України направило до Ради Європи лист, в якому заявило про намір відправити на експертизу до Європейської комісії за демократію через право ("Венеціанська комісія") статтю про мову навчання закону "Про освіту".

2PZD-21 вже пройшов показові запуски: Китай презентував свій покращений аналог гіперзвукової ракети "Кинджал"

п’ятниця, 3 травень 2024, 2:35

У Китаї розробили аналог російської гіперзвукової ракети "Кинджал". Влада КНР вже показала відео використання ракети, повідомляє Defense Express. . Як зазначає видання, ракета відома під індексом 2PZD-21. Вперше китайці показали свою розробку у листоп...

ППО недоімперії тріщить по швах: Бійці ССО спалили третій російський "Бук" на Сумському напрямку за тиждень (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:55

Не встигли вояки держави-агресора прибрати останки "Буків" вражених 30 квітня, як їм додалося сумної роботи. Оператори одного з підрозділів Сил спеціальних операцій уразили ворожий зенітний ракетний комплекс Бук-М1 на Сумському напрямку. Про це повідом...