По телефону і особисто: Про що говорили з Трампом Порошенко і Тимошенко - експерти

Експерти зійшлися на думці, що президент України та лідерка "Батьківщини" встигли переговорити з президентом США лише про загальні речі.

Ілюстрація:https://24smi.org/

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з американським президентом Дональдом Трампом. Але деякі українські політики вже встигли зустрітися з ним особисто. Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко мала зустріч з Трампом під час Молитовного сніданку. Про це пише Politeka, передають Патріоти України.

Основною темою телефонної розмови президентів було врегулювання збройного конфлікту на Донбасі. Про що ж вела бесіду Юлія Володимирівна, поки що остаточно не відомо.

Видання дізналося, чи було щось незвичне у цих розмовах, про що могла говорити Тимошенко з Трампом та чи посприяють переговори забезпеченню тиші на Донбасі.

Віктор Таран, голова організації «Ейдос: Центр політичних студій та аналітики»:

– Найголовніше – це сам факт телефонної розмови. За останні два тижні Дональд Трамп провів переговори з досить вузьким переліком країн. Умовно кажучи, Україна увійшла у ТОП-20. Також підтверджено, що у кінці лютого Петро Порошенко відвідає Вашингтон. Знову ж таки, входимо у число одних із перших держав, з ким Трамп зустрінеться після приходу до влади. Це показує, що Україна знаходиться у фокусі інтересів Сполучених Штатів. США готові надавати нам різноманітну підтримку і не збираються розмінювати у геополітичних інтересах. Адже з розмінними монетами не зустрічаються.

Ще один позитивний сигнал – заява Трампа стосовно війни на сході України. У Білому домі офіційно визнали, що це не громадянська війна, не конфлікт всередині країни, а російсько-українське протистояння. Американський президент визнав Росію відповідальною за це. Він дав чітко зрозуміти, що санкції, введені за «Мінськ» та війну на Донбасі, триватимуть.

Важливою була заява, яку Штати зробили наступного дня після переговорів. США можуть переглянути санкції проти Росії і пом’якшити їх, але за умови, що РФ змінить свою політику на Донбасі. Американці чудово усвідомлюють роль Росії у конфлікті та дають Москві шанс першою зробити кроки, спрямовані на деескалацію.

РФ дали термін у два-три тижні. Якраз тоді Порошенко буде у Вашингтоні. Якщо у цей період Кремль піде на поступки у рамках Мінських угод, тоді на нього тиснутимуть, щоб і Україна пішла на певні поступки. Якщо ж нічого не відбудеться, риторика заяв з Вашингтону буде жорсткою. Тоді на послаблення санкцій Росії очікувати не варто.

Щодо зустрічі Юлії Тимошенко з Трампом, у США існує практика лобізму. Лобістські компанії за великі гроші здатні влаштувати так звані неформальні зустрічі з президентом. Але вони носять виключно неофіційний характер.

З точки зору дипломатичного етикету, рівний зустрічається з рівним. Тобто Трамп, може вести переговори і говорити про серйозні речі лише під час зустрічі з Порошенком, або з Володимиром Гройсманом.

Проте Юлія Володимирівна своїх тактичних завдань досягнула. Ідентифікувала себе перед Трампом і першою закріпила за собою роль представника української опозиції. Єдина легітимна.

Однак, не варто очікувати, що Штати одразу почнуть робити на неї ставку, як на альтернативну опозицію. Їздитимуть й інші. Трамп досвідчений переговірник та бізнесмен. Він дивитиметься на багатьох і лише потім його Адміністрація зробить вибір. Можуть ставити на когось з опозиції, наприклад, Тимошенко чи Саакашвілі. Якщо ж потенціалу в них не побачать, робитимуть ставку на Порошенка. Це класична тактика американців. Вони довго шукають альтернативу. Знаходять – роблять ставку на неї. Якщо ні, підтримують діючу владу.

Олександр Хара, директор департаменту міжнародних багатосторонніх відносин Майдану закордонних справ:

– Телефонна розмова президентів була короткою. За такий час навряд чи можна пояснити свою позицію, чи почути іншу. Було лише озвучено коло питань, які турбують обидві сторони. Також Порошенко висловив бажання зустрітися і вже говорити детальніше про актуальні проблеми.

Юлія Володимирівна при зустрічі з Трампом швидше за все говорила про загальні речі. Вона не володіє англійською мовою, тому із заявлених 30 хвилин розмови, великий відрізок – це переклад. Та й навряд чи були ці півгодини. Максимум –10-15 хвилин.

Ці переговори не посприяють забезпеченню тиші на Донбасі. Не ми починали цю війну, відповідно, не ми ініціатори ескалації. Якщо російські гармати перестануть стріляти – закінчиться війна, а якщо українські – закінчиться Україна.

Ескалація на Донбасі – це інструмент Кремля для тиску та впливу на українську та американську владу. Путін використовує це, щоб підірвати Україну як з військової точки зору, так і довіру до Порошенка з боку українського суспільства та Збройних сил. Також через ескалацію Росія намагається зробити Захід поступливішим. Схилити Трампа до компромісу, щоб він забув Україну і можна було почати разом в унісон знищувати терористів.

Віктор Небоженко, директор соціологічної служби «Український барометр»:

– Трамп шукає нових політичних гравців для співпраці з Україною. До того ж, це класичний республіканський спосіб тиску на тих, ким вони не задоволені. Якщо президент США зустрічається з ким завгодно, але не з президентом держави, значить, щось не гаразд з тим президентом. Порошенку це було неприємно. Тому формальна телефонна розмова з Трампом була для нього як втішний приз. Але навряд чи вона компенсувала осад, який лишився у Петра Олексійовича.

У Трампа серйозні претензії до політичного керівництва України. За три роки не зроблені реформи, посилилася корупція, а гроші витрачені величезні. Це все й буде висловлено Порошенку при зустрічі. Можливо у нього є відповіді, щоб змусити Трампа змінити гнів на милість.

З Тимошенко американський президент говорив про ті ж проблеми. Трамп не та людина, щоб обговорювати якісь дрібниці. Лише принципові питання. Хто не може їх обговорювати, або не має відповідей – Вашингтону не цікавий.

Москва слідкує за всіма контактами українських політиків з Штатами. Перед зустріччю Трампа й Путіна, російському президенту потрібні будуть докази, що він впливає на ситуацію в Україні краще, ніж три роки тому. Путін жорстоко поводиться в районі Авдіївки, щоб показати американцям, що проблеми вирішує він, а не вони і тим більше не українці. Він не жаліє ні наших, ні своїх військових, щоб доказати, що може розмовляти з Вашингтоном та Києвом з позиції сили. Тому ситуація на Донбасі буде лише загострюватися.

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...