Події на Майдані, в Криму та на Донбасі: У Гаазі оприлюднили висновки розслідування щодо російської агресії в Україні

Прокурор Міжнародного трибуналу підготував щорічну доповідь, у якій підтверджено факт безпосередньої причетності РФ до розв'язання війни на українській території

Гаазький трибунал. Ілюстрація:un.org

Гаазький трибунал підтверджує факт прямої причетності Росії до анексії Криму, розв'язування війни на Донбасі і злочинів, пов'язаних із цими подіями. Про це йдеться в щорічній доповіді прокурора Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда за результатами попереднього розслідування подій в Україні часів Революції Гідності, анексії Криму і початку агресії Росії проти України на сході. Про це пише Укрінформ, зазначають Патріоти України.

Документ містить результати розслідування за період із 1 жовтня 2016 року по 30 листопада 2017 року.

"27 лютого 2014 збройні особи у військовій формі без відмітних знаків захопили урядові будівлі в Сімферополі, включаючи будівлю парламенту Криму. Російська Федерація пізніше визнала той факт, що у встановленні контролю над Кримським півостровом брав участь її військовий персонал", - йдеться в тексті в описі періоду, який стосується анексії Криму.

У доповіді також наголошується, що "в тій мірі, в якій у Криму і Севастополі буде фактично зберігатися стан окупації", на ці території поширюється "право міжнародних збройних конфліктів".

У висновку про кваліфікацію конфлікту на сході України, який у Кремлі намагаються представити як внутрішній, йдеться, що "Канцелярія прокурора також навела додаткові відомості, що вказують на факт існування прямого військового протистояння між збройними силами РФ і України, з чого випливає, що найпізніше з 14 липня 2014 року, паралельно з не міжнародним конфліктом, на сході України мав місце міжнародний збройний конфлікт".

Із "передбачуваних злочинів" у Криму у документі згадуються зникнення і вбивства, жорстоке поводження, примусовий призов жителів Криму на службу в збройних силах РФ, порушення права на справедливе і нормальне судочинство, переміщення частини цивільного населення РФ у Криму і частини населення за межі його території, захоплення майна, обмеження кримських татар.

У свою чергу, на сході України частину злочинів вже доведено - "зафіксовано понад 1200 випадків можливого скоєння злочинів після 20 лютого 2014 року", серед них - вбивства, руйнування цивільних об'єктів, утримання під вартою, тортури/жорстоке поводження, сексуальні і гендерні злочини, зникнення.

Попереднє розслідування у справі "Ситуація в Україні" у зв'язку з "подіями на Майдані Незалежності" Канцелярія прокурора почала 25 квітня 2014 року. Після попереднього аналізу було зазначено, що "злочини, ймовірно вчинені в період із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, не є злочинами проти людяності".

У новій доповіді зазначено, що попередній висновок поки залишається незмінним, але Канцелярія прокурора проводить аналіз додаткової інформації про події на Майдані, отриманій в 2017 році.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...