Помилка Яценюка в тому, що він взагалі народився на світ, - Олег Барна

Чи є майбутнє у Кабміну Арсенія Яценюка?

Чи є майбутнє у Кабміну Арсенія Яценюка? Фото: facenews.ua.

Цей парламентський тиждень запам'ятається українцям вкрай нестабільною і складною ситуацією з коаліцією. Раніше з більшості вийшла «Батьківщина» Юлії Тимошенко, а наступного дня - «Самопоміч». У той час, як Олег Ляшко закликає колег-парламентаріїв створити нову більшість і підписати нову коаліційну угоду, народний депутат від прем'єрського «Народного фронту» Вікторія Сюмар вважає, що коаліція все ще існує: «Наскільки мені відомо, Радикальна партія не відкликала свої підписи з коаліційної угоди. Олег Ляшко сьогодні заявив про готовність повернутися. А це означає, що є три фракції, сумарна кількість голосів яких становить 226 голосів. І фактично це означає, що коаліція продовжує існувати. Формально». Однак за складною ситуацією з парламентською більшістю люди можуть забути, наслідком чого стала така ситуація. Голосування за відставку уряду Арсенія Яценюка стало причиною виходу з коаліції двох партій.

Про перспективи майбутнього Кабміну Яценюка розповіли народні депутати України Олег Барна і Сергій Каплін. Про це повідомляють Патріоти України новини, посилаючись на Нескучные новости.

Ігор Жданов відзначає, що країні необхідна стабільність, а також подальша робота уряду, проте не виключає поновлення уряду. Які міністри, на Вашу думку, повинні залишитися в своїх кріслах?

Олег Барна - Я думаю, можна залишити всіх міністрів. Поміняти прем'єра, в першу чергу. Це буде краще переформатування. Зрештою, мова не йде про переформатування уряду, мова йде про його утилізацію.

Сергій Каплін - Якщо хтось готовий підписатися під позицією, що є міністерство, де були успішні реформи, якщо у Верховній Раді є 226 таких людей, будь ласка, можете брати на себе політичну відповідальність і залишати цих людей, але я не знаю міністрів, які б були суперуспішні в уряді. Більш того, я знаю, що всі вони без винятку дозволяли Яценюку буквально закидати ноги на стіл під час проведення засідань Кабміну. Всі вони були спостерігачами, мовчазними співучасниками злочинів, які здійснював Яценюк, і провалу, який він викликав.

Хто, на вашу думку, може зайняти крісло Яценюка?

О.Б. - Хто завгодно. Повірте, серед сорока мільйонів населення знайдуться більш порядні, обдаровані і незалежні.

Чи не вважаєте, що це повинна бути політична фігура, наприклад, хтось із нардепів?

О.Б. - Навіщо депутат? Заради Бога.

У чому, на Вашу думку, полягала основна помилка Арсенія Яценюка на посаді міністра?

О.Б. - Помилка в тому, що він взагалі народився на світ. Давайте будемо відверті. Людина, яка стала, так би мовити, «солом'яним прем'єром», не має ні честі, ні гідності, ні елементарної поваги ... Він далі залишається на посаді прем'єра, хоча у нього немає елементарної довіри народу, я не говорю про Верховну Раду. Він і далі методом шантажу тримається за посаду, починає займатися популізмом і цинізмом, шантажуючи народ України і президента, провокуючи народ на протести. Вибачте, це злочинець. Тут питання в іншому. Він по-доброму не хотів піти, піде дуже жорстко, йти буде вже через правоохоронні структури.

Олег Барна: Помилка Яценюка в тому, що він взагалі народився на світ. Фото: facenews.ua.

За Вашими словами, Яценюк провокує людей на протести. Ви думаєте, що українці близькі до того, щоб почати якийсь конкретний бунт?

О.Б. - А ви запитайте населення. Якщо прем'єр-міністр, представник найбільшого органу виконавчої влади, не розуміє цього, то він, вибачте, або дебіл, або «агент Путіна», який хоче дестабілізувати Україну. Це факт.

Альона Шкрум зазначає, що «Батьківщина», що вийшла з коаліції, запрошує всі демократичні сили і депутатів приєднатися до їх вчинку, щоб перезапустити політичну систему. Як думаєте, чи вдасться парламентським партіям сформувати нову коаліцію?

О.Б. - Нова коаліція? Парламент, я думаю, в цьому контексті показав своє обличчя, коли не відправив у відставку Яценюка. Тут багато «тушок». Я думаю, потрібна повна перекомплектації не коаліції, а вибори до Верховної Ради.

С.К. - Давайте проаналізуємо, як відбувався процес відставки Януковича. Зараз дзеркально відбувається процес відставки Яценюка. Це складний процес, коли ми збирали по одному голосу серед народних депутатів і домагалися пулу, якого було б достатньо для відставки Януковича. Сьогодні відбувається той же процес. У мене немає сумнівів, що так чи інакше буде досягнутий той самий результат, тільки тут має бути один виняток: ми не повинні дати Яценюку втекти за кордон.

При наявності значної кількості нових політичних рухів, наприклад, руху Валентина Наливайченка або Міхеїла Саакашвілі, існує ймовірність, що Рада стане ще менш конструктивної ...

О.Б. - Нам не потрібно боятися змін. Якщо не піде, то ще раз поміняємо. Можливо, в кінці кінців будуть патріоти. Я думаю, якщо народ буде контролювати влади, особливо парламент, буде інше ставлення.

Юлія Тимошенко відзначає, що «Батьківщина» ініціюватиме розгляд постанови про відставку прем'єр-міністра. Як оцінюєте шанси такого розвитку подій?

О.Б. - Не треба боятися змін і спроб. Можливо, якраз і знімемо, якщо до нього не дійшло, що пора вже самому поступатися.

Юрій Луценко відзначає, що готовий «жити з Яценюком», якщо прем'єр запропонує новий уряд. Чи бачите реальну альтернативу Арсенію Яценюку на посаді прем'єра, за яку проголосував би парламент?

С.К. - Дуже «добре», що для порятунку парламенту і стабільності країни фракція президента або лідер цієї політичної сили готовий залишитися з Яценюком, однак тоді я пропоную йому переходити в «Народний фронт», тому що фракція цього робити не хоче. Є підписи майже 130 депутатів Верховної Ради від «БПП», які хочуть відставки. Тому не потрібно заявляти якісь позиції, які підпадають внутрішнім і осмисленим видінням позиції депутатів. Все повинно бути колегіально. Це моя порада.

Я вийшов з фракції, з коаліції, у мене немає права говорити про якісь стандарти в цій коаліції і фракції, але я вважаю, що це по-європейськи дуже правильно. Як парламент повинен відображати рішення народу в своїх діях, так само повинен робити і керівник фракції.

Також я вважаю, що цю Верховну Раду привів український народ. Український народ пожертвував спочатку Небесною сотнею, потім український народ пожертвував тисячами бійців, щоб у нас була демократична Верховна Рада. І цей український народ, який платить ціну життями своїх дітей, хоче відставки прем'єра.

Виходячи з цього, я вважаю, потрібно прислухатися до витоків формування цього парламенту - до людини, до народу. Цей аналіз свідчить про дуже прямі практичні речі, що більшість громадян, практично всі 90%, хочуть виборів нового прем'єра і відставки цього. А вони хочуть «знюхатися» з ким завгодно, тільки б всидіти в кріслах.

Сергій Каплін. Фото: facenews.ua.

І все ж вірите, що можна сформувати нову коаліцію в цьому скликанні парламенту?

С.К. - Безумовно, її тут можна сформувати, але триматися вона буде лічені місяці, тому що у неї інша природа - це змова: мафіозна, олігархічна.

Тобто створення нової коаліції просто відстрочить позачергові парламентські вибори?

С.К. - Безумовно. Просто відкладе на якийсь час неминучі перевибори.

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...