Прогноз експерта: Чого очікувати українцям від Кабміну Гройсмана

Вимоги МВФ доведеться виконувати, але новий глава уряду спробує вийти з-під впливу США.

Володимир Гройман. Фото: ЖЖ

В майбутньому Україну чекає пом'якшення режиму економії, скорочення співпраці з МВФ і спроба вибратися з-під впливу США. Таку думку висловив доцент Ноттінгемського університету Адам Свейн, коментуючи призначення Володимира Гройсмана на посаду прем’єр-міністра, повідомляють Патріоти України.

"Коаліція, яку очолив Гройсман, - перше серйозне політичне переформатування з часів Євромайдану. В майбутньому країну чекає пом'якшення режиму економії, скорочення співпраці з МВФ і спроба вибратися з-під впливу США. З ключових економічних постів прибрали іноземців-технократів, замінивши їх представниками українського бізнесу і банківської справи", - пише Свейн у своїй статті.

Водночас експерт не виключає, що українська влада буде підкорятися базовим вимогам МВФ. "Хоча можна очікувати, що уряд буде підкорятися базовим вимогам МВФ у фіскальній і монетарній політиці (політика держави, коли контролюється обсяг пропозиції грошей, щоб встановити цінову стабільность), він може використовувати страх західних донорів перед достроковими виборами і тривалим періодом нестабільності, щоб отримати простір для маневру і провести заходи для стабілізації суспільства", - припускає Свейн.

За його словами, переговори щодо міністерських постів економіки і енергетики були вкрай делікатні. "Можливо, реформи тарифів в енергетичному секторі збільшать прибутковість ключових приватних українських компаній, а держпідприємства приватизують місцеві мажоритарні акціонери", - зазначає експерт. Свейн також вважає, що новий уряд буде більш прагматичним, ніж попередній.

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...