Прорив на юридичному фронті: Правозахисник назвав механізм стягнення з Кремля компенсації за агресію в Україні

У разі відмови Москви відшкодувати збиток Ірині Веригіній за судовим позовом, гроші можуть стягнути примусово.

«Сила права» здійснила прорив на юридичному фронті боротьби із агресором. Фото: sockraina.com.

Після того, як київський суд визнав луганчанку Ірину Веригіну постраждалою від російської агресії, копія судового рішення була направлена в посольство РФ. У разі, якщо Москва відмовиться відшкодувати збиток Верігіній за судовим позовом, гроші можуть стягнути примусово. Про це 30 серпня повідомив на прес-конференції в Києві керівник правозахисного руху "Сила права" Андрій Сенченко, повідомляють Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

"Отримали повний текст судового рішення про стягнення з Російської Федерації суми збитку. Це той рахунок, який вперше в історії України пред'явлений державі-агресору", - зазначив Сенченко.

Як зазначив правозахисник, у Росії буде 10 днів на подачу апеляції, після чого рішення вступить у законну силу.

За його словами, рішення мають направити в РФ для добровільного виконання, оскільки між двома країнами досі діє угода про взаємне визнання рішень судів.

"У нас немає жодних сумнівів щодо реакції РФ на це рішення, думаю що ми відповіді не отримаємо. Але ми повинні дотриматися всіх процедур і термінів. Як тільки закінчиться час на добровільне виконання, ми починаємо іншу процедуру, не розраховану на добру волю РФ", - наголосив Сенченко.

За його словами, "є кілька варіантів, і всі вони мають сюрпризи для російської сторони".

Нагадаємо, раніше вимушена переселенка з Луганська Ірина Веригіна подала до київського суду позов про стягнення моральної та матеріальної шкоди з Російської Федерації як держави-агресора. Суму компенсації Верігіна оцінила в майже 40 тисяч євро.

Забезпечуючи позов, суд "наклав арешт" на 3 мільярди доларів російського кредиту.

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...