Прощання з паспортом та дуже коштовним нардепством: ВАСУ відмовився реабілітувати "миротворця" Артеменка

Перше засідання по суті у справі Артеменка призначене 30 травня 11:30.

Андрій Артеменко. Фото:РБК-Украина

Вищий адміністративний суд відмовився зупинити дію указу президента України Петра Порошенка про припинення українського громадянства і постанови Верховної Ради про дострокове припинення повноважень народного депутата Андрія Артеменка. Про це Радіо Свобода повідомила речниця суду Галина Гаєвська, передають Патріоти України.

"Адвокат подав клопотання про забезпечення адміністративного позову, в якому просив зупинити дію указу президента у частині припинення громадянства України Артеменка. Також спочатку він просив заборонити Верховній Раді ухвалювати рішення про припинення повноважень депутата Артеменка, але оскільки на сьогодні Рада ухвалила відповідне рішення, то він просив забезпечити позов шляхом зупинення дії постанови", – сказала вона.

Гаєвська зазначила, що ВАСУ відмовив у задоволенні цього клопотання, оскільки законодавство не допускає забезпечення позову шляхом зупинення актів Верховної Ради і президента України.

Перше засідання по суті у справі Артеменка призначене 30 травня 11:30.

Верховна Рада 16 травня схвалила постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Андрія Артеменка. У Раді пояснили, що за законом повноваження депутата припиняються після того, як він втрачає українське громадянство.

5 травня в Державній міграційній службі України заявили, що президент України Петро Порошенко ще наприкінці квітня підписав указ про позбавлення громадянства України народного депутата Андрія Артеменка. За повідомленнями, причиною стало те, що Артеменко має також громадянство Канади; українське законодавство передбачає, що свідоме набуття іншого громадянства призводить до втрати українського. Про канадське громадянство Артеменко заявив наприкінці лютого сам, додавши, що скільки ще він має громадянств – "це тема окремої прес-конференції".

Минулого тижня Вищий адміністративний суд відкрив провадження в адміністративній справі за заявою Андрія Артеменка щодо позбавлення його українського громадянства. Адвокат Артеменка Леонід Сиваков раніше повідомив ЗМІ про звернення до суду з проханням визнати незаконним і скасувати указ президента про припинення українського громадянства депутата.

Очільник МЗС Кемерон оцінив ймовірність відновлення дипломатичних відносин Британії з РФ

четвер, 25 квітень 2024, 13:31

Міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон заявив, що у відносинах між Великою Британією та Росією більше «немає шляху назад». Про це він сказав у інтерв'ю Independent, передають Патріоти України. Журналістка запитала його, чи може Британія повер...

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...