Прощавай, підступна недонадімперіє: Україна офіційно повідомила Росії про непродовження Договору про дружбу. Подробиці

У своїй ноті МЗС детально аргументувало порушення Росією всіх положень документа

Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що його відомство направило ноту Москві, в якій повідомляє про відмову України продовжувати Великий договір про дружбу і співробітництво з Росією, зазначають Патріоти України.

У відомстві нагадали Москві її гріхи щодо України – військову агресію, гібридну війну і т.д.

"Сьогодні ми передали, як і говорили, відповідну ноту Росії. Можу її всім показати. Це дуже важливий момент, оскільки в цій ноті дуже детально аргументуються всі порушення РФ, підкреслюю, – всі значущі положення цього договору – це стосується як збройної агресії Росії проти України, гібридної агресії Росії проти України, економічного тиску, порушення прав громадян України. Цей договір фундаментально порушений Росією, тому не може бути пролонгований", – заявив Клімкін.

Нагадаємо, 19 вересня набуло чинності рішення РНБО про припинення дії Договору про дружбу, який днями підписав і президент. Тепер, крім ноти до РФ, МЗС має проінформувати низку міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ та інші) про бажання України припинити дію Договору, а також про підстави для цього рішення.

У свою чергу в МЗС РФ лицемірно відреагували на припинення Договору про дружбу. У відомстві вважають, що завдано "колосальної шкоди не тільки російсько-українським відносинам, а й національним інтересам самої України".

Відзначимо, недавно в українському суспільстві обговорювалося питання, чому Київ саме не продовжує Договір, а не розриває його повністю. Так, заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль пояснила, що Україна не розриває Договір задля того, щоб в майбутньому притягти Росію до відповідальності за порушення документа. Дипломат зазначила, що Росія дійсно порушила кожне слово Договору, починаючи з преамбули і закінчуючи положеннями щодо врегулювання суперечок. Однак, за її словами, розрив угоди не усуне порушень та не припинить агресію Росії, але може остаточно збити Росію з будь-яких гальм.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією (т.зв. "Великий договір"), в якому закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного, був підписаний 1997 року. 2008 року угода була автоматично продовжена на 10 років. Тобто поточного року закінчується термін дії договору.

Росія нищить все: Військові показали, як виглядає зруйнований Часів Яр (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 14:22

Воїни штурмового батальйону "Чорний лебідь" 255-ї ударної групи Збройних сил України, які діють на східному фронті, продемонстрували сучасний стан Часового Яру, передають Патріоти України. У відеозаписі з дронів можна побачити зруйновану внаслідок росі...

Раптово вирішив "розширити бізнес": Відомий австрійський банк вляпався в гучний скандал через Росію

вівторок, 16 квітень 2024, 13:55

Австрійський банк Raiffeisen Bank International нещодавно розмістив десятки оголошень про вакансії в Росії. Компанія має амбітні плани щодо розвитку в країні-агресорці, що суперечить офіційній обіцянці піти з ринку. Видання Financial Times виявило, що ...