Приватна розвідка США назвала головного друга Путіна в Європі

Прокремлівська позиція Італії може призвести до того, що вже в середині 2016 року Євросоюз буде змушений скасувати санкції відносно Росії, навіть якщо війна на Донбасі не закінчиться до цього часу.

Позиція Італії може стати влітку наступного року серйозною перешкодою під час голосування за продовження санкцій проти РФ. Ілюстрація:politrussia.com


У понеділок, 21 грудня, Європейський союз офіційно оголосив про продовження економічних санкцій відносно Росії строком на шість місяців. Разом з тим, за словами фахівців приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, звіт якої є в розпорядженні Апострофа, в ЄС зростає сумнів у доцільності обмежувальних заходів проти РФ, передають Патріоти України.

Зокрема, аналітики з США вказують на прокремлівську позицію Італії, яка, на їхню думку, може призвести до того, що вже в середині 2016 Євросоюз буде змушений скасувати санкції відносно Росії, навіть якщо війна на Донбасі ще не закінчиться.

Європейський союз продовжив санкції відносно Росії у зв'язку з невиконанням Москвою і підконтрольними їй бойовиками самопроголошених ДНР і ЛНР Мінських угод. Відповідне рішення було прийнято Радою ЄС ще в п'ятницю, 18 грудня.

Обмежувальні заходи продовжать строком на шість місяців, а в силу це рішення має вступити у вівторок, 22 грудня. "У п'ятницю на рівні Ради ЄС, і я всіх з цим вітаю, адже це формат єдності та солідарності ЄС з Україною, Рада ЄС прийняла рішення про безумовне продовження санкцій до 31 липня 2016 року", - сказав з цього приводу президент України Петро Порошенко.

Незважаючи на те, що санкції були продовжені завдяки згоді всіх країн-членів Євросоюзу, це рішення далося їм нелегко. Минулого тижня Італія виступила проти автоматичного продовження обмежувальних заходів і наполягла, що це питання слід детально обговорити на саміті ЄС, який відбувся 17-18 грудня.

При цьому 17 грудня низка європейських ЗМІ повідомили, що прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці зажадав замінити свого посла в Європейському союзі. Причиною тому, як говорилося в матеріалах, стало невдоволення глави італійського уряду "занадто м'якою" позицією свого посла в питанні відстоювання національних інтересів.

Згодом, зустрічаючись з лідерами Євросоюзу на саміті, Ренці дав чітко зрозуміти, що він дійсно налаштований на жорстке обговорення санкцій. Серед іншого італійський політик звинуватив канцлера Німеччини Ангелу Меркель у подвійних стандартах.

Він висловив невдоволення позицією ФРН, яка виступала за продовження обмежувальних заходів проти РФ, але в той же час наполягала на продовженні будівництва російського "Північного потоку-2".

За словами Ренці, таким чином Меркель збирається отримати власну вигоду, залучаючи німецькі компанії до будівництва газопроводу з Росією. А це відбувається на тлі того, як минулого року Берлін заблокував будівництво газопроводу "Південний потік", який повинен був проходити через Італію.

"Побоювання Риму цілком виправдані: Італія споживає російський природний газ, який надходить їм по газопроводу через Україну. А оскільки" Північний потік-2 "діятиме в обхід України, італійці переживають за свою енергетичну безпеку.

Крім того, Рим зацікавлений у скасуванні санкцій щодо Росії, тому що Італія є одним з найбільших торгових партнерів РФ в Європейському союзі. Їх економічні взаємини значно постраждали внаслідок обмежувальних заходів ЄС і відповідних санкцій Кремля ", - йдеться у звіті приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor.

За словами фахівців з США, крім економічних інтересів, у Риму і Москви існують загальні політичні цілі. Йдеться, зокрема, йде про конфлікт в Лівії. "З точки зору Італії, Лівія - країна, яка знаходиться всього в декількох сотнях кілометрів від Сицилії, - набагато нагальніша проблема, ніж Україна.

Саме з Лівії до Італії приїжджають біженці та потенційні терористи, які потім потрапляють в інші країни ЄС. Таким чином , пріоритетом для Риму є закінчення лівійського конфлікту.

Не можна назвати збігом той факт, що Італія попросила відстрочити голосування щодо санкцій ЄС відносно РФ якраз в той час, коли міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров приїхав до Риму, щоб обговорити війну в Лівії", - наголошується в документі.

У Stratfor підкреслюють, що, крім розбіжностей щодо Росії, у Італії є ще ряд спірних питань з ЄС. Одним з найбільш гострих пунктів у цьому зв'язку є нездатність Європейського союзу впоратися з кризою біженців.

З одного боку, план Брюсселя з розподілу мігрантів, які перебувають в основному в Італії та Греції, по всіх країнах ЄС неефективний через небажання інших членів спілки приймати біженців.

З іншого боку, Єврокомісія загрожувала ввести відносно Італії санкції за те, що місцевій владі не вдається брати відбитки пальців у кожного прохача притулку. Також Брюссель вимагав від італійської влади побудувати більше центрів прийому мігрантів, у той час як Рим вважає, що на нього чинять серйозний тиск, не докладаючи зусиль для врегулювання питання.

Згідно з прогнозом американських аналітиків, через півроку Італія стане однією з головних сил, які виступають за налагодження взаємин з Росією. "Більше того, саме на позицію Риму потрібно буде дивитися в подальшому питанні продовження санкцій.

Це пов'язано з тим, що Греція, ще одна країна, яка може виступити проти продовження обмежувальних заходів в наступному році, буде мовчати у зв'язку з тим, що Афінам потрібні хороші взаємини з Брюсселем для надання їм фінансової допомоги.

При цьому Угорщина, ще один противник антиросійських санкцій, не має достатнього впливу, щоб впливати на позицію всього Європейського союзу ", - резюмували в Stratfor.

Таким чином, приватне "американське ЦРУ" прогнозує, що економічні та політичні інтереси Риму змусять керівництво Італії увійти ще у велику конфронтацію з главами інших країн ЄС з приводу взаємин з Росією.

А з урахуванням того, що невиконання Мінських домовленостей протягом наступних семи місяців знову змусить Євросоюз переглядати майбутнє санкцій, це є тривожним сигналом. Адже Італія, яка фактично стає головним "другом" президента РФ Володимира Путіна, - третя економіка і одна з найвпливовіших країн ЄС, що не дозволяє натиснути на неї, як це можна зробити у випадку з Грецією та Угорщиною.

А оскільки продовження обмежувальних заходів можливе тільки за одностайної підтримки усіх 28 країн-членів союзу, то вже влітку 2016 року обговорення доцільності продовження санкцій відносно РФ може проходити куди гостріше, ніж раніше.

Отже, аналітики з США не виключають, що прокремлівська позиція Італії може призвести до того, що вже в середині 2016 року Євросоюз буде змушений скасувати санкції відносно Росії, навіть якщо війна на Донбасі не закінчиться до цього часу.

Масована атака "Шахедів" на Харків: У місті спалахнули відразу три пожежі (фото)

субота, 4 травень 2024, 12:59

У ніч на 4 травня російські загарбники здійснили масовану атаку дронів на Харків. За попередніми даними, постраждали чотири особи, серед них – одна дитина. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України (ДСНС), передають Патріоти Укр...

Росія планує відправити в Україну понад тисячу "священників" РПЦ – ЦНС

субота, 4 травень 2024, 12:22

Росія планує відправити у зону бойових дій понад тисячу так званих "священиків" РПЦ. Вони, за задумом керівництва цієї структури, надаватимуть "духовну допомогу" російським окупантам, що вбивають людей на території чужої країни, передають Патріоти Укр...