Путін не допоміг: Казахстан кинув за ґрати на 25 років донбаського "гібрида"

За словами обвинуваченого, він не був найманцем, а поїхав туди добровольцем, почувши, нібито бомблять міста Донбасу. Під час обшуку у нього вдома виявили "військовий квиток", посвідчення про присвоєння козацького чину і нагороду "За визволення Донбасу".

Ілюстрація:В Курсі

До 25 років в'язниці засуджений 32-річний житель казахського Теміртау Микита Стьопін, визнаний винним в участі у військових діях в Східній Україні на стороні терористів "ЛНР" і в подвійному вбивстві в Казахстані. Його друг 32-річний Павло Левкутін, якого суд визнав винним у недонесення про вбивство, засуджений до трьох років позбавлення волі. Про це повідомляє казахська філія Радіо Свобода, інформують Патріоти України.

Вирок оголосили сьогодні, 30 травня, в спеціалізованому міжрайонному суді у кримінальних справах Карагандинської області.

Позов про відшкодування моральної шкоди та майнової шкоди, поданий родичами убитих в Теміртау чоловіків, задоволено частково. Основна сума стягується тільки з підсудного Стьопіна. З підсудного Левкутіна стягується тільки сума представницьких витрат.

28 травня в своєму останньому слові головний фігурант сказав, що не міг вчинити інакше і «виконав борг честі», коли поїхав на Донбас з метою захисту мирного населення від тих, хто, як він висловився, знищував російське населення.

За словами Микити Стьопіна, він не був найманцем, а поїхав туди добровольцем, почувши, що нібито бомблять міста Донбасу. Під час обшуку у нього вдома були виявлені «військовий квиток», посвідчення про присвоєння козацького чину і нагорода «За визволення Донбасу».

Адвокат Стьопіна Світлана Драч назвала висунуте обвинувачення неконкретним, сказавши, що слідством не встановлено, які саме порушення вчинив її підзахисний - участь у збройному конфлікті або ж у військових діях. За словами адвоката, обвинувачення не може бути побудовано лише на виявлених в ході обшуку документах і свідченнях обвинуваченого. Слідство, за її словами, навіть не доклало зусиль, щоб добути докази.

За версією слідства і звинувачення, житель Теміртау Микита Стьопін навмисне і неправомірно брав участь в бойових діях на стороні самопроголошеної республіки на території Луганської області України. Після двох поїздок він повернувся додому в Теміртау, влаштувавшись на підробіток автослюсарем в гаражний бокс, де пізніше і сталося вбивство двох місцевих жителів.

Саме в ході розслідування вбивства з'ясувалося, що один з фігурантів «виїжджав в Східну Україну». З приводу вбивства Микита Стьопін сказав, що нікого не хотів вбивати, але його з другом "довели, і нічого більше не залишалося робити". Другий підсудний, обвинувачений в недонесенні про вбивство, сказав, що ніхто не хотів, щоб так сталося, що він зрозумів свою помилку і все усвідомив. Обидва підсудних не визнали пред'явлені позови потерпілих про відшкодування шкоди.

У дебатах прокурор Елдос Жаппар просив суд засудити Микиту Стьопіна за цими двома звинуваченнями до 25 років позбавлення волі. Для другого підсудного - Павла Левкутіна, який звинувачується в "недонесенні" про вбивство, - прокурор запросив п'ять років позбавлення волі.

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...