Путін не почав би війну, якби у 2014 році наша Церква була автокефальною, - Філарет

Патріарх запевнив, що Томос не впливатиме на релігійне життя вірян, але він необхідний для стабільності і безпеки Української держави.

Патріарх Філарет. Фото:lefigaro.fr

Предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату Філарет пояснив, як розвиватимуться події після надання Україні Томосу та що зміниться у житті вірян. Про це архієрей розповів в інтерв'ю кореспонденту французького видання Le Figaro П'єру Аврілю, зазначають Патріоти України.

За словами Філарета, коли указ про визнання автокефалії Української церкви увійде в силу, відбудеться єпископальний церковний собор, під час якого всі українські православні церкви об'єднаються всередині загальної автокефальної церкви. Ті православні, які не оберуть шлях об'єднання, увійдуть у те, що зараз називається Російською православною церквою в Україні. Вони будуть користуватися тими ж правами і підкорятися тим же законом.

За підрахунками Української православної церкви Київського патріархату, до неї приєднаються дві третини церков Московського патріархату, тобто майже 8 тисяч церковних парафій. Тоді у складі УПЦ КП буде 13,5 тисяч парафій. А Російська церква, навпаки, збереже лише 4 тисячі маленьких парафій. Вона буде вільно існувати, але стане маргінальною і більше не впливатиме на українське суспільне життя, зауважив патріарх.

"Коли ми отримаємо Томос, ми перестанемо бути "розкольниками". Спочатку ми вступимо у спільність з Константинопольським Патріархатом, а також з іншими помісними православними церквами. І тоді вони (українські православні, пов'язані з Московським Патріархатом) стануть "розкольниками"," – додав Філарет.

Він також запевнив, що Томос не впливатиме на релігійне життя вірян, але він необхідний для стабільності і безпеки Української держави.

"Якби у 2014 році наша Церква була автокефальною, то Кремль не здійснював би вплив на Україну за допомогою своєї Церкви і Путін не почав би війну", – переконаний Філарет.

Джерело: Le Figaro

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...