"Путін викрав два десятки невинних українських моряків у міжнародних водах",- Майкл Макфол

Аналітики США закликали до рішучіших дій для стримування агресії Кремля .

«Путін викрав два десятки невинних українських моряків у міжнародних водах». Так Майкл Макфол охарактеризував затримання Росією українських моряків поблизу Керченської протоки 24 листопада минулого року в коментарі телеканалові NBC News, передають Патріоти України.

Макфола здивувала обмежена відповідь адміністрації президента США Дональда Трампа на «незаконне затримання» українських моряків.

«Це обурливо і вимагає публічної реакції особисто від президента Трампа», – додав колишній посол США до Росії.

«Мене непокоїть, що більшість світу просто рухається далі і забула про цих українських моряків», – додав Макфол.

До рішучіших дій для стримування Росії закликав і колишній посол США в Україні Джон Гербст.

«Кремль не переконаєш осудом», – каже Гербст, який зараз очолює Євразійський центр американської дослідницької установи «Atlantic Council». «Його переконають лише болючі кроки: біль від санкцій та біль, який може настати через надання зброї Україні», – зазначив Гербст у коментарі для NBC News. Гербст закликав США надати Києву протикорабельні ракети і патрульні кораблі, які надали б Україні «частково симетричну перевагу в самозахисті в Азовському морі».

Спостерігачі остерігались, що купівля Україною американських «джавелінів» може призвести до ескалації конфлікту, але цього не сталось, каже Гербст: «Ніколи не можна виключати масштабну ескалацію, однак, гадаю, ціна для Путіна є досить високою».

Кейр Гайлз, дослідник британського центру Chatham House, в коментарі телеканалові закликав зважати на можливість кроків у відповідь з боку Росії на лише в Україні, але і в інших регіонах світу, коли йдеться про дії у відповідь на інцидент поблизу Керченської протоки.

Балаж Ярабік із Фундації Карнегі припускає, що Москва не хоче ескалації до виборів в Україні, бо така ескалація допомогла б президентові України Петрові Порошенку.

«Наскільки я розумію, Росія не зацікавлена в подальшій ескалації до виобрів, бо це допомогло б кандидатурі Порошенка», – каже він, додаючи, що український президент також не хоче допустити ще одного зіткнення на морі.

Передрук із Голосу Америки

Опублікував: evora

Прямо у їхній "хатинці": Сирський показав, як ЗСУ знищили окупантів (відео)

четвер, 28 березень 2024, 13:41

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський показав нові моменти бойової роботи української армії: у центрі уваги епізод, як наші бійці епічно знищили росіян "у хатинці". Відповідний ролик генерал опублікував у своїх соціальних мережах, передають Патріоти...

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...