Питання часу: Парубій назвав вступ до НАТО стратегічною метою України - Newsweek

"Для України, що зазнала російської агресії, членство в НАТО є стратегічним напрямком розвитку" - запевнив спікер українського парламенту.

Андрій Парубій. Фото:www.rbc.ua

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій, заявив, що вступ до НАТО залишається стратегічною метою України, а нинішній парламент повністю підтримує цю ініціативу. Про це пише Демієн Шарков для видання Newsweeek, інформують Патріоти України.

Україна після здобуття незалежності в 1991 році довгий час дотримувалася позаблокової політики нейтралітету. Однак після анексії Росією Криму в 2014 році і початку агресії Москви на Донбасі, Київ наполягає на поглибленні зв'язків із Заходом.

Новий український уряд, сформований після недавньої кризи, назвало членство в НАТО на меті вперше з 2010 року, коли Київ підтвердив позаблоковий статус. У лютому поточного року український президент Петро Порошенко підписав указ про відкриття першого офіційного представництва НАТО в Україні. Тільки сім парламентаріїв проголосували проти цього кроку.

Крім того, що членство в НАТО вимагає від України завершення програми реформування, ситуація, при якій збройні сили країни продовжують вести справжню війну, київська влада вже давно не має повного контролю над своєю територією, Росія анексувала Крим, а проросійські бойовики утримують частину Східної України, може утруднити підписання угоди.

"Я переконаний, що для України, що зазнала російської агресії, членство в НАТО є стратегічним напрямком розвитку", - сказав Парубій на зустрічі з представниками НАТО. "Цьому шляху альтернативи немає", - додав він. Про це повідомляє новинний сайт "Українська правда".

Представники НАТО вперше дали зрозуміти, що готові запросити Україну до Альянсу, в 2008 році на саміті в Бухаресті, але через два роки до влади в Києві прийшов проросійський уряд, який відмовився від цих ідей.

"Сьогодні я підкреслюю, що рішення на саміті в Бухаресті про зближення України і НАТО для нас залишається в силі, і всі ми, весь парламент, переконаний, що Україна стане членом НАТО", - сказав Парубій. "Це питання часу, але для України це фундаментальне завдання не тільки у військовому аспекті, а й в стратегічному, і геополітичному".

Парубій заявив, що без міжнародного тиску на Росію, Україна не зможе повернути собі втрачені території, повідомляє інформаційне агентство "Уніан".

"У рамках політичного діалогу між Україною та НАТО ми повинні зосередитися на стратегії, спрямованій на відновлення територіальної цілісності України", - сказав він. "Наша головна мета зрозуміла. Ми повинні відновити мир в нашій країні і витіснити окупантів".

Він закликав НАТО підтримувати високу бойову готовність і продовжувати тиск на Росію не тільки з метою надання підтримки Україні, а й у якості превентивного заходу для країн Східної Європи -союзників по блоку.

"Путін розуміє лише мову сили", - упевнений Парубій. "Він зупиниться тільки там, де ми самі його зупинимо".

За заявами Порошенка сьогодні більшість українців висловлюються за інтеграцію з НАТО, в той час як три роки тому показник становив лише 16%. Він також пообіцяв провести референдум з цього питання після того, як його уряд підготує остаточний пакет реформ.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер нещодавно заявив, що перспектива вступу України в ЄС або НАТО не є миттєвою, для завершення процесу може знадобитися до двадцяти п'яти років.

Болгарія викликала посла Хорватії через слова президента Мілановича, який назвав її "дном"

четвер, 2 травень 2024, 21:51

Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович спровокував дипломатичний скандал своїми словами про те, що Болгарія – найбільш неуспішна країна ЄС у користуванні європейськими коштами і "рятує" від такого звання Хорватію. Про це повідомляє Vecernji L...

"Терор серед білого дня": Окупанти вдарили по Дергачах під Харковом, постраждало багато дітей

четвер, 2 травень 2024, 20:04

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про наслідки російського удару по Дергачах, унаслідок якого постраждало вісім дітей, передають Патріоти України. «Два влучання, одне з них — біля спортивного клубу, інше — в землю. Загалом унаслідок російс...