"Рейтингові на паузі, або Коли Порошенко з Тимошенко підуть в президенти", - блогер

"ЦВК зареєструвала п'ятьох кандидатів. Серед них немає тих, кому соціологи малюють високі рейтинги. Невже Тимошенко, Порошенко, Зеленський та інші тягнутимуть аж до лютого?" - пише у своєму блозі Юрій Васильченко, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Нагадаємо: від 31 грудня минулого року в Україні офіційно розпочалася президентська передвиборча кампанія. Бажаючі позмагатися за булаву можуть реєструватися кандидатами до 3 лютого включно. На сьогоднішній день необхідні документи до Центрвиборчкому подали екс-міністр екології Ігор Шевченко, народний депутат Сергій Каплін, мер Львова і лідер "Самопомочі" Андрій Садовий, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко й "аграрій" Віталій Скоцик. Одному – правозахиснику з Броварів Володимиру Ратушу – відмовили. До речі, подати документи так, щоб відмовили, це також може бути технологія. Після "бану" ще можна судитися, давати гнівні коментарі, одним словом, робити рекламу собі чи своїй фірмі. Утім, як діятиме саме пан Ратуш, невідомо.

Експерти відразу помітили, що рейтингові кандидати з реєстрацією не поспішають. Причин цьому кілька. Перша – уникнення звітності про використані кошти на передвиборчу рекламу. З моменту реєстрації кандидат повинен фінансувати політичну агітацію з виборчого фонду, надходження до якого і видатки з якого контролюватимуться. Поки особа офіційно не зареєстрована, вона може біл-бордами обставити хоч усі вулиці, а всі поштові скриньки закидати агітками, проте вимагати від такої особи фінансової звітності неможна.

До слова, нинішня виборча кампанія точно має стати предметом прискіпливої уваги з боку антикорупційних органів, адже витрачено буде мільйони доларів, походження яких сумнівне.

Друга причина, через яку кандидати не біжать до ЦВК здавати документи – очікувано велика кількість претендентів на президентську посаду, що стимулює їх до якогось яскравого сценарію висунення. Аби виділитися і цим запам'ятатися виборцеві. Тут можна згадати випадки з минулого. У 2004 році "братчик" Дмитро Корчинський приїжджав до Центрвиборчкому на бронетранспортері. Це дійство тоді показали практично всі телеканали. Авжеж, коли ще подібне трапиться. А тодішній мер Києва Олександр Омельченко привіз документи на реєстрацію кандидатом у президенти маршруткою "Богдан". Вже зареєстровані фігури до подібних ексцесів не вдавалися. Садовий бігав, правда, не до ЦВК.

Поки ж тривають партійні з'їзди. Так, "Народний Рух" висунув своїм кандидатом нещодавно обікраденого депутата Віктора Кривенка. "Винесли навіть хрестики, у яких дітей хрестили. Гниди", — повідомляв про цю подію нардеп. А після висунення оголосив про збір коштів для офіційного внеску. Дійсно, звідки взятися 2,5 млн гривень у пограбованого політика...

А от Анатолій Гриценко і компанія, схоже, зробили ставку на технологію "єднайтеся, або програєте" - завтра вони проводять свій форум, на якому висунуть полковника кандидатом у президенти. Але головні події, на думку аналітиків, розгорнуться на День Злуки 22 січня. Це символічна дата для країни. Ще у грудні Юлія Тимошенко закликала громадян продемонструвати єдність у цей день. Експерти допускають, що зроблено це було для того, аби привернути додаткову увагу до висунення її кандидатом. Подейкують, що 22 січня про похід на вибори офіційно заявить і лідер "радикалів" Олег Ляшко. Виходить певна накладка і це погано для обох політиків, тому інформаційно виграє той із них, хто зможе провести більш масове і яскраве дійство, яке покажуть по телевізору. Де саме воно буде – на вулицях столиці чи локально під будівлею ЦВК – це вже питання до технологів Тимошенко і Ляшка.

Чогось ексклюзивного очікують і від Володимира Зеленського. Все ж таки професійний комік. А от щодо термінів офіційного висунення Петра Порошенка експерти спільної думки не мають. Так само і щодо того, висуне його "БПП" чи глава держави балотуватиметься в якості самовисуванця. Найяскравіший момент – відразу після отримання церковного Томосу – використаний Банковою не був. День Злуки застовпили інші. Логічно, що офіційний старт Порошенка на виборах не повинен загубитися в інформаційному полі, тому варто очікувати якоїсь знакової події, від якої і почнеться відлік кампанії діючого президента. Поспішати з реєстрацією сенсу йому немає, та й цілком ймовірно, що оголосить він про балотування не в Києві, а десь ближче до фронту, серед воїнів. Аби підкреслити один із ключових слоганів своєї кампанії. Сам же похід на реєстрацію до ЦВК буде звичайною формальністю.

І ще цікаво – першим приніс документи до Центрвиборчкому Ігор Шевченко. Правда, через святкову метушню цього українці у переважній більшості не помітили. А хто принесе останнім? Це ж також інтрига і політична технологія. Прийти перед самим закриттям ЦВК і влаштувати піар навколо того, що у тебе не хочуть приймати документи. Ну або хоча б, що на тебе якось недобре члени Центрвиборчкому дивляться".

Джерело: Depo.ua

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...