Репресії наростають: У Криму татар примушують співпрацювати з ФСБ, - правозахисник

Проводяться обшуки.

Ілюстрація: ЖЖ

В окупованому Криму кримських татар змушують співпрацювати з Федеральною службою безпеки РФ (ФСБ). Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив координатор Кримської контактної групи з прав людини, юрист Абдурешит Джеппаров, передають Патріоти України.

Джеппаров сам постраждав від діяльності окупантів на півострові. У березні 2014 року в масиві Сари-Суд міста Білогірська, за інформацією свідків, люди в камуфляжі викрали сина і племінника правозахисника.

"У Криму це не поодинокі факти, а безліч порушень прав людини. У минулому році це вже традиційні затримання з подальшими арештами, це обшуки в будинках десятків людей за надуманими приводами. Причому надуманих до абсурду: скажімо, заходять в будинок до мусульманина, який виконує п'ятикратний намаз і веде правильний спосіб життя, і шукають у нього наркотики, шукають якийсь викрадений мотоцикл,шукають зв'язок з терористами - багато таких випадків.

Приводять з собою заздалегідь підготовлених понятих, при цьому в будинках бувають діти, люди похилого віку, і понятих беруть сумнівної зовнішності, часто п'яних, з перегаром і нездорового вигляду", - розповів Джеппаров, підкресливши, що викрадення людей на півострові не припиняються.

Правозахисник розповів, що молодих кримських татар примушують до співпраці з російськими спецслужбами. "Здавалося б, непогана справа - допомагати "правоохоронним органам", але коли це зводиться до того, щоб "стукали" - це не тільки порушення прав людини, а й просто противно. Загалом, якщо все перераховувати, то цей опис не скоро закінчиться", - зазначив він.

Він розповів, що правозахисники намагаються вести роз'яснювальну роботу серед кримських татар, як поводитися під час обшуку, під час арешту, крім того, здійснюється юридична підтримка постраждалих, а також всі випадки оприлюднюють в ЗМІ.


"Треба приймати важкі рішення": Командувач Збройних сил Естонії запропонував готуватися до можливої блокади Балтійського моря

неділя, 5 травень 2024, 21:00

Естонський генерал Мартін Херем заявив, що разом з Польщею, Швецією та Фінляндією – країнами, які вступили до НАТО, Естонія повинна мати можливість вирішити одну з ключових проблем – можливу блокаду у Балтійському морі. Про це йдеться у річному огляді ...

Сі Цзіньпін заявив, що має намір працювати з Францією для "вирішення української кризи"

неділя, 5 травень 2024, 20:41

КНР має намір працювати з Францією та всім міжнародним співтовариством над пошуком шляхів "вирішення української кризи". Про це у своїй колонці для Le Figaro заявив лідер Китаю Сі Цзіньпін, передають Патріоти України. Як відомо, лідер Піднебесної прибу...