​Революційні технології: В Харкові вперше у світі розробили газодетонаціонний танковий міномет (відео)

Творці впевнені, міномет з газодетонаційним снарядом і автоматичною подачею мін, здатний змінити тактику танкового бою. Нова розробка з'явилася після вивчення досвіду бойових дій на Донбасі

Революційність цієї технології полягає в тому, що під час вибуху газів зброя не залишає після себе отруйні для екіпажу продукти згоряння і гільзи, що дає змогу застосовувати цю зброю у закритих тісних об’ємах бронетехніки, зазначають Патріоти України. Важливо, снаряд вражає ціль з тією ж ефективністю, що і порохові аналоги.

Нова розробка з'явилася після вивчення досвіду бойових дій на Сході України, коли мало місце широкомасштабне застосування бронетанкової техніки. Специфіка виконання бойових завдань часто була пов'язана з веденням бойових дій в міських умовах або на ближніх дистанціях.

Це, в свою чергу, викликає необхідність встановлення на бронетехніку сучасних засобів вогневого ураження ближнього бою. Наразі не створено пристроїв для метання боєприпасів, які могли б повноцінно замінити артилерію, в яких застосовуються порохові метальні заряди.

Разом з тим, існуючі недоліки порохових зарядів у вигляді обмеженого терміну зберігання та сильної залежності від температурних умов зумовлюють необхідність пошуку альтернативних джерел метання. Також, недоліками артилерійських систем, в яких використовуються боєприпаси на основі порохових зарядів, є наявність помітного спалаху на зрізі ствола при пострілі і виділення у внутрішній простір бронемашин і танків значної кількості токсичних порохових газів при перезарядці боєприпасів після пострілу. Наявність водню і чадного газу в продуктах згоряння призводить до їх догорання в зовнішньому середовищі після пострілу з виникненням явища спалаху.

Особливо небезпечним є отруєння чадним газом. Отруєнню сприяє те, що цей газ є безбарвним, не має запаху і смаку. Вдихання повітря з незначним вмістом чадного газу протягом певного часу може призвести до пошкодження головного мозку. На відміну від порохових зарядів, в результаті згоряння стехіомеричних або збіднених газових горючих сумішей формування сильно небезпечних продуктів практично не відбувається.

Мал. 1. Загальний вигляд газодетонаційної установки - а; розміри секцій газодетонаційної установки - б; 1 -детонаційна секція; 2 - секція прискорення; 3 - п'єзодатчики тиску; 4 - п'єзодатчики; 5 - тіло, яке кидається; 6 - мішень; 7 - система ініціювання детонації; 8 - мембрана

Особливість детонаційного згоряння полягає в тому, що швидкість детонації залежить тільки від початкового термодинамічного стану і складу реагуючої горючої газової суміші. При газодетонаційному пострілі повний цикл включає наступні операції:

Розміщення снаряда в стволі;

Імпульсний заповнення метальної камери горючої газової суміші;

Пряме ініціювання детонації;

Прискорення снаряду.

Горючі газові системи метання на детонаційному згорянні мають переваги перед системами на дефлаграційному згорянні, при якому досягається підвищення стабільності пострілу. Подібні системи можуть використовуватися для оснащення основних бойових танків і вражати живу силу на полі бою, як на лінії вогню, так і в закритих позиціях. В якості елементів ураження можливе використання цілого ряду боєприпасів різного призначення, в тому числі і об'ємно-детонувальні та осколково-фугасні снаряди.

Джерело

Справа не тільки у ЗСУ: Плетенчук пояснив, чому росіяни бояться зараз використовувати Кримський міст

вівторок, 7 травень 2024, 21:02

Росіяни не використовують у повному обсязі Кримський міст для військової логістики, адже бояться, що конструкція може не витримати через пошкодження. Про це заявив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук у вівторок...

Необхідне й сучасне рішення: В Україні створили новий окремий рід військ

вівторок, 7 травень 2024, 20:29

Кабінет Міністрів підтримав проєкт указу президента України Володимира Зеленського, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення окремого роду військ в ЗСУ – Сил безпілотних систем. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров 7 травня...