"Рідина з запахом сечі" і парасолі для прокурорів: В Оболонському суді повідомили, що підсудні бійці роти "Торнадо" навмисно зривають судовий розгляд (відео)

Чергове засідання у справі "торнодівців" відбудеться 9 серпня.

Бійці "Торнадо" перед судовим засіданням у Києві. Фото: gordonua.com.

Судове засідання у справі бійців "Торнадо", яке повинно було пройти 2 серпня, зірвали обвинувачені, заявляють в Оболонському районному суді Києва. Заява опублікована на сайті суду, повідомляють Патріоти України з посиланням на Гордон.

У суді зазначають, що на засіданнях у справі, які пройшли з 24 травня по 29 липня, було допитано вісім постраждалих.

Однак 19 липня і 2 серпня, коли повинні були допитувати потерпілу по епізоду про зґвалтування, обвинувачені "порушили порядок судового засідання шляхом обливання прокурорів та інших учасників процесу рідиною бурого кольору, висловлюванням загроз, які містять ненормативну лексику".

У зв'язку з цим суд постановив вилучити двох обвинувачених із залу на два судових засідання і оголосив перерву.

"Оболонський районний суд Києва в черговий раз підкреслює, що розгляд даного кримінального провадження здійснюється в закритому судовому засіданні, оскільки звинувачення містять злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості потерпілих", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що всі обвинувачені "забезпечені професійними адвокатами і мають можливість безперешкодно спілкуватися з представниками ЗМІ".

Прес-служба суду також опублікувала відео засідання 19 липня.

Прес-секретар Оболонського районного суду столиці Інна Свинаренко на прес-конференції уточнила, що 19 липня прокурорів і працівників суду обливали "рідиною з запахом сечі".

За її словами, 2 серпня засідання тривало кілька хвилин, до допиту потерпілої справа не дійшла. Розпорядженням голови суду було введено надзвичайний стан, і з 14.30 Оболонський райсуд припинив роботу, тому що не міг "забезпечити безпеку громадян і працівників суду".

Ще до початку засідання активісти, що підтримують бійців роти, принесли шини і бензин, під судом сталися зіткнення між ними та правоохоронцями.

Після закінчення засідання бійки продовжилися. В ході зіткнень постраждали від отруєння газом 27 правоохоронців. Поліція відкрила два кримінальних провадження.

У "Торнадо" вимагають відкритого розгляду їх справи і підкреслюють, що епізод із зґвалтуванням, через який справа слухається в закритому режимі, - тільки один з декількох епізодів, за якими їх звинувачують.

Засідання проходять, за рішенням суду, в закритому режимі з грудня 2015-го. Однак якщо раніше ЗМІ дозволялося заходити за півгодини до початку суду і спілкуватися з обвинуваченими, то в останні тижні це заборонено. В Оболонському суді Києва, куди редакція "ГОРДОН" зверталася по коментар, пояснювали, що рішення не пускати журналістів прийняв конвой, що супроводжує "Торнадо" з СІЗО до суду, після того, як на одному з судових засідань підслідні облили зеленкою військового прокурора. Конвоїри впевнені, що зеленку бійцям передали журналісти. Торнадовці запевняють, що дістали зеленку самі і облили нею прокурора "в знак протесту, що військова прокуратура в особі Матіоса фабрикує справу".

Сьогодні мало відбутися чергове засідання у справі, однак його перенесли на 9 серпня, так як, за словами прес-секретаря суду, "працівники поліції повідомили, що вони на даний момент не мають можливості доставити обвинувачених в зал судового засідання".

17 червня 2015 року в Луганській області були затримані перші кілька бійців добровольчої роти особливого призначення МВС України "Торнадо", включаючи командира роти Руслана Онищенка. Для всіх суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту без застави. 18 червня глава МВС Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти. На сьогоднішній день в Лук'янівському СІЗО Києва містяться 12 торнадовців.

Затримані бійці підозрюються у викраденні людей в зоні АТО і тортурах. У "Торнадо" звинувачення категорично відкидають, наголошуючи на тому, що кримінальні справи проти бійців роти з'явилися відразу після того, як добробати почали зупиняти потяги з контрабандним вугіллям, металом і лісом, що курсують через лінію розмежування на Донбасі.

Через загиблих на війні в Україні найманців: Делегація зі Шрі-Ланки відвідає Росію

четвер, 16 травень 2024, 23:02

Шрі-Ланка має намір направити делегацію в Росію для розслідування долі сотень своїх громадян, які беруть участь у війні проти України. Про це повідомляє The Guardian, передають Патріоти України. У міністерстві оборони Шрі-Ланки заявили, що за допомогою...

"Не знаю, что делать, вот опять разбомбили Белгород": Росіяни у розпачі через бойові дії поблизу власних домівок (відео)

четвер, 16 травень 2024, 22:20

Зокрема, у розмові росіянин розповідає, що Бєлгород знову розбомбили. "Я понял, а у вас что там? Я не знаю, что делать, там что-то вообще, только вот опять разбомбили Белгород", — жаліється росіянин. . Також у ГУР МОУ підкреслили, що за кожен воєнний ...