Ринат Ахметов почав спродувати бізнес на Донбасі

Найбагатший українець позбувся збагачувальної фабрики, яка дісталася бізнес-групі екс-регіонала Андрія Орлова.

Ринат Ахметов спродується. Фото: vecherka.donetsk.ua.

Олігарх Ринат Ахметов почав продавати свої активи на Донбасі: 28 серпня ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика Колосниковська» повідомила про зміну власника 99,99% акцій. Замість компанії SCM Limited, що належить Ахметову, новим власником став Віктор Чміль з Макіївки. Про це пише Ділова столиця, передають Патріоти України.

«Колосниковська», яка переробляє вугілля марок К, Ж (використовуються для виробництва коксу) і Г (подвійного призначення), була куплена Ахметовим зовсім недавно, в 2013 році. До цього фабрика входила в групу АРС (зараз вона перейменована в «Прайм холдинг» ), якою володіє колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів Сергій Кий.

«Угода покликана забезпечити безперервність технологічних процесів групи «Метінвест», яка буде керувати цим активом», - говорили тоді в прес-службі компанії Ахметова про причини покупки «Колосниковська». Зокрема, дивізіон «Метінвесту» з видобутку коксівного вугілля був представлений компанією «Краснодонвугілля», до складу якої входить п'ять шахт з обсягом видобутку на рівні 6 млн т в рік і дві збагачувальні фабрики потужністю 3,5 млн т вугілля на рік. «Колосниковська» ідеально вписувалася в цей ланцюжок як відсутня збагачувальна ланка, поставляючи концентрат Авдіївському і Єнакіївському коксохімзаводам, що входять в «Метінвест».

Але з тих пір багато чого змінилося. Після того як російські війська окупували частину Донбасу разом з основними вуглевидобувними потужностями, налагоджені сировинні ланцюжки були зруйновані. «Колосниковська», як і «Краснодонголь», залишилася на території, яку зараз контролюють терористи "ДНР". В цьому плані рішення СКМ продати проблемний актив виглядає логічним.

У прес-службі СКМ повідомили, що потужності фабрики стали надмірними через падіння попиту на вугілля і, відповідно, на послуги зі збагачення. «Також була проведена незалежна оцінка підприємства, яка підтвердила доцільність продажу фабрики. Тому, отримавши влаштовуючу нас пропозицію, ми прийняли відповідне рішення», - додала начальник відділу внутрішніх і зовнішніх зв'язків СКМ Ганна Терехова.

На відміну від Ріната Ахметова новий власник «Колосниківська» не найпублічніший і не дуже впливовий на Донбасі бізнесмен. Віктор Чміль раніше був головним інженером збагачувальної фабрики «Пролетарська» в Макіївці, а з 2010 р очолює її наглядову раду. Втім, незважаючи на те, що він добре знайомий зі збагаченням, навряд чи його можна вважати самостійною фігурою.

Джерела стверджують, що за Чмілем стоїть донецький мільйонер, колишній депутат Верховної Ради і фактичний власник ЄВРОПРОМБАНКу Андрій Орлов.

В орбіту його групи «Енергоімпекс» входить кілька фабрик Донбасу - «Кондратьєвська», «Селідовська» і «Пролетарська» - загальною потужністю близько 6 млн т вугілля в рік. Найбільші частки в зазначених підприємствах належать двом компаніям, «Енергомпекс» і «Енергоуправління», що входить в орбіту Орлова, а Чміль є його молодшим партнером.

У 2013 році в розпал боротьби з оточенням Віктора Януковича за контроль над кількома збагачувальними фабриками, Андрій Орлов вважав за краще покинути Україну. Але зараз, судячи з усього, бізнесмен знову на коні і його підприємства успішно працюють, займаючись збагаченням вугілля з шахт Донбасу. При цьому, схоже, у бізнесмена налагоджені контакти з високопоставленими представниками "ДНР", інакше навряд чи б він ризикнув купити «Колосниківську», основні потужності якої базуються в окупованій Макіївці.

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...