Рішення суду Амстердама доводить, що Крим - український, - Петро Порошенко прокоментував новину про повернення "скіфського золота"

Сьогодні окружний суд в Амстердамі визнав, що експонати належать Україні.

"Скіфське золото" повертається в Україну. Фото: golos.ua.

Рішення окружного суду Амстердама щодо скіфського золота доводить, що Крим є українським. Про це на своїй сторінці в Facebook написав президент України Петро Порошенко, повідомляють Патріоти України.

"Рішення окружного суду Амстердама означає, що не тільки "скіфське золото" є українським. Крим теж український, Крим - наш, і крапка. Це випливає з рішення суду європейської країни. Розраховуємо і на інші позитивні новини з Нідерландів", - написав президент.

Зокрема, суд Амстердама постановив, що Крим не є суверенною державою і не може претендувати на скарби як культурну спадщину. Таким чином, український суд уповноважений вирішувати долю позовів про скіфське золото, коли скарб повернеться в Україну.

Скіфське золото знаходиться в Нідерландах з лютого 2014 р. Тоді з кримських музеїв в Нідерланди на виставку "Крим – золотий острів в Чорному морі" була вивезена колекція скіфського золота. Але до кінця лютого 2014 р. Крим був анексований Росією, і голландці розгубилися, кому повертати скіфське золото.

Відповідно до норм міжнародного і національного права, золото скіфів не може бути повернуто на півострів до завершення окупації Криму Росією. Голландці вибрали єдино можливий шлях вирішення конфлікту – вирішити питання в судовому порядку, аргументуючи це тим, що кому б не були повернуті цінності, одна із сторін буде заперечувати.

Нагадаємо, окружний суд Амстердама сьогодні вирішив повернути в Україну колекцію скіфського золота, вивезеного на виставку до анексії Криму Росією.

Повідомляється, що музеї анексованого Криму планують подати апеляцію на рішення окружного суду Амстердама про передачу Україні "скіфського золота".

Додамо, що Нідерланди все ще не ратифікували Угоду про асоціацію України з ЄС. Вони вимагають документальної відмови ЄС від перспективи членства України в союзі, а також від надання нашій країні фінансової і військової допомоги і вже підготували проект відповідної резолюції. Прем'єр-міністр Нідерландів має намір представити документ лідерам ЄС 15 грудня.

Патріоти України раніше писали про історію повернення артефактів.

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...