Історія перемоги: Як Україна повертала вкрадене скіфське золото

У колекції зібрано понад 500 археологічних експонатів вартістю 1,5 млн євро.

Ілюстрація: ЖЖ

Окружний суд Амстердама 14 грудня виніс рішення, згідно з яким колекцію експонатів з кримських музеїв повернуть Україні, передають Патріоти України з посиланням на Депо.

Для тих, хто в темі, рішення нідерландського суду - крутий привід для радості, адже у колекції зібрано понад 500 археологічних експонатів вартістю 1,5 млн євро. Крім того, що колекція є історичним спадком України, рішення можна сміливо вважати перемогою української дипломатії.

Історія перемоги: Як Україна повертала скіфське золото - фото 4

Справа скіфського золота - безперечно, історія драматична, адже Нідерландський суд був змушений розрішити ситуацію, яка сталася у світовій практиці вперше.

ВИСТАВКА, ПЕРЕРВАНА АНЕКСІЄЮ

Виставка історико-культурних цінностей "Крим – золотий острів у Чорному морі" або "Скіфське золото" спершу проходила у Рейнському крайовому музеї, потім – в археологічному музеї Алларда Пірсона. Експонати надали шість українських музеїв – чотири з яких знаходяться в Криму, один – в Одесі і один – у Києві.

Зокрема, Центральний музей Тавриди у Сімферополі надав 451 експонад культури скіфів, готів і сарматів. Бахчисарайський історико-культурний заповідник – 215.

Гуляючи залами музею, відвідувачі могли відстежити історію Криму в динаміці – зокрема, подивитися, які шедеври народжувались на перетині культур різних етносів, познайомитися з предметами побуту та зброєю давніх часів.

У червні 2014 виставка мала повернутися в Україну, але під час її проведення Росія анексувала Крим.

ГАЛАС РОСІЇ НЕ ДОПОМІГ

Згідно з підписаними контрактами колекція однозначно визнавалася власністю України. Крім того, МЗС Нідерландів офіційно гарантувало недоторканість об’єктів виставки.

Але ще раніше, у березні 2014, українці почали бити на сполох – стало відомо про спробу вивезення колекції до "Ермітажу". В терміновому порядку на засіданні Кабміну Скіфське золото повторно передали у власність українського Мінкульту.

Нідерландці терли чоло у роздумах – керівництво музею звернулося до юристів, аби визначити спосіб повернення коштовностей.

Тим часом чотири кримські музеї подали позов до суду Нідерландів з вимогою повернути їхні експонати на територію окупованого півострова.

На Росії активно розпалювали істерику.

"Якщо колекцію не повернуть на півострів, це вважатиметься фактом схваленої крадіжки", - розпинався головний культурник країни Володимир Мединський.

Настрої в суспільстві традиційно підігрівали фейками - мовляв, наразі Україна намагається збагрити колекцію у США.

Втім, міжнародна спільнота лемент сприймала байдуже. Не допомогло і представництво Росії у ЮНЕСКО. В організації відрізали, що нічим допомогти не можуть, адже анексію Криму ЮНЕСКО не визнає, а експонати однозначно і за всіма документами належать Україні.

Аби ще раз підкреслити цей факт, у травні минулого року Україна ухвалила Постанову до Генеральних штатів парламенту Королівства Нідерландів. Автор законопроекту виступив Сергій Тарута.

"Йдеться про предмети, які належать Україні. Кримські музеї погодили з музеєм Амстердама експозицію. Вона закінчилася, Росія наполягає на поверненні експонатів до Криму, а ми — на територію України. Міністерство культури Нідерландів нас підтримує, але необхідна підтримка парламенту і я думаю, що наш крок допоможе виграти рішення і повернути ці цінності", - коментував нардеп.

Українська сторона підкреслювала: якщо Нідерланди ухвалять рішення про передачу коштовностей у Крим, ми його оскаржимо.

Боротьба виявилася нелегкою. Перешкоди українській стороні чинилися на кожному кроці. Євген Нищук зазначав, що проблеми виникають навіть з отриманням віз. Втім, попри потужну силу російського пресу, нам таки вдалося здобути перемогу.

КОЛИ ЗАБУВАЮТЬ ПРО "ЗРАДУ"

Рішення суду Нідерландів можна вважати своєрідним майстер-класом, який Україна дала сама собі.

Справа Скіфського золота отримали політичну підтримку і виконавчої, і законодавчої гілок влади. Об'єдналися політичні опоненти - популярна політика "зради" відступила перед потребою захисту національних інтересів.

"Крим теж є українським, Крим – наш, і крапка. Це випливає із рішення суду європейської країни. Розраховуємо і на інші позитивні новини з Нідерландів", – написав сьогодні у Facebook Петро Порошенко.

Важко не погодитися, що після нідерландського референдуму, в якому мешканці країни висловилися проти підписання асоціації України з ЄС, рішення є важливим натяком. Як виявилося, попри величезну кількість євро скептиків, Нідерланди не збираються сходити з прямої стежки європейських цінностей, а тим паче хоча б опосередковано підтримувати анексію Криму. Хоча б тому, що дії Росії на українському півострові - очевидне порушення міжнародних норм. А російський пресинг все ще безсилий, коли йдеться про давно затверджені в Європі права людей і держав.

Вбивці на трибунах: Під час футбольного матчу ворожий фанат кинув ніж у голову гравцю, що подавав кутовий (відео)

середа, 24 квітень 2024, 8:05

Під час матч 18-го туру чемпіонату Колумбії між командами Медельїн та Атлетіко Насьональ один з фанатів ледь не завдав великої шкоди гравцю гостей, передає

Удару по кишені бути? Українцям можуть запровадити нові тарифи на електроенергію - депутат назвав ймовірну ціну

середа, 24 квітень 2024, 7:44

У разі підвищення тарифу на електроенергію для населення ціна може вийти на рівень собівартості струму - 3,5 грн за кВт*год. замість нинішніх 2,64 грн. Такі розрахунки ґрунтуються на тому, що держава не може собі дозволити дотувати виробництво електрое...