"Росія і США близькі до прямого зіткнення у Сирії", - Портников

"Військове втручання США з метою запобігти наступу військ Асада на Ідліб або мінімізувати його наслідки - цілком реальне", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп попередив, що Росія та Іран зроблять серйозну помилку, якщо підтримають сирійського диктатора Башара Асада в його намірі атакувати провінцію Ідліб.

Ідліб - остання велика територія, яка знаходиться під контролем опозиційних сил і Дамаск зацікавлений у встановленні хоча б формального контролю над нею. У цьому підході Асад може розраховувати на повну підтримку своїх покровителів. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков в своєму недавньому інтерв'ю Російському телебаченню говорив про "кулак терористів" в Ідлібі і про те, що ситуація в цій провінції буде одним з головних питань в робочому розпорядку російського президента.

Для Трампа така ситуація є неприйнятною. По-перше, тому що вона може прогнозовано призвести до гуманітарної катастрофи в Сирії - і на її тлі американський президент буде виглядати "слабаком", нездатним запобігти таким трагедіям.

По-друге, тому що захоплення асадовськими військами Ідлібу може привести до посилення іранських позицій у Сирії - а це вже важливе для Трампа питання безпеки Ізраїлю.

По-третє, тому що при наступі на Ідліб сирійські війська цілком здатні використовувати хімічну зброю, більш того, вони і не приховують своїх намірів. Міністр закордонних справ режиму Валід Муаллем вже сказав, що волонтери гуманітарної організації "Білі каски" викрали 44 дитини з метою імітувати хімічну атаку. У перекладі з бандитської мови Асада і його підручних це означає, що рішення про хімічну атаку ухвалене і завдання Муаллема - ще до початку операції придумати прийнятну для Дамаска версію. Те, що в таку нісенітницю не повірить ніхто, крім Путіна і іранських аятол, Асада не цікавить.

А Трампа - цікавить, тому що застосування хімічної зброї - та сама "червона лінія", яку диктатор в жодному разі не повинен переступати.

Тому військове втручання американців з метою запобігти наступу військ Асада або хоча б мінімізувати його наслідки є цілком реальним. Питання в тому, якими будуть наслідки такого удару для сирійських військ і їхніх союзників і як будуть розвиватися події після такого удару. Потрібно розуміти, що в Сирії - на відміну від України - Росія і США завжди знаходяться на межі прямого зіткнення. Путін повинен або відступити, щоб дати Трампу можливість зберегти обличчя, або погодитися з новими серйозними наслідками конфронтації зі Сполученими Штатами.

Незважаючи на те, що адекватність російського президента в ухваленні рішень викликає серйозні сумніви, так далеко він ще не заходив".

Джерело: Еспресо.ТV

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...