​Росія просто так не відпустить Україну, проте стосовно Донбасу Кремль зайшов у безвихідь, - Карл Більдт

В Європі як і раніше високий інтерес до України, але на порядок денний постали більш гострі кризи, і це також означає, що ситуація в нашій країні зараз краща, ніж була рік тому.

Карл Більдт

Патріоти України пропонують інтерв'ю відомого швецького та європейського політика Карла Більдта, котре він дав виданню Укрінформ.

- Пан Більдт, на 52-й Мюнхенській конференції з безпеки, що завершилася в неділю, українська тема була присутня в незначному вигляді. Чи говорить це про те, що інтерес до неї згас?

- Я не думаю, що зараз відсутній інтерес до України. Питання просто в тому, що зараз у світі є також безліч інших питань.

У певному сенсі, це і добре, що українська криза зараз не така масштабна. Те, що Україна не стояла на порядку денному зустрічей, як на мене, - це хороший знак.

- Як по-вашому, можливо до літа виконати вимоги Мінських угод?

- Часу до літа достатньо. Але він починає підходити до кінця. Критичним зараз є питання організації виборів. І якщо ви збираєтесь організувати ці вибори, то на це потрібно досить багато часу. Це 3-4 місяці, щоб зробити їх можливими. Тобто, час вже піджимає.

- А чи можливо взагалі проводити вибори при відкритому кордоні?

- Думаю, можливо. Але має бути дотримано багато інших умов. І обговорення цих питань поки йде занадто повільно.

- Чи немає у вас відчуття, що Росія занадто зайнята зараз Сирією і може залишити свої плани по Україні?

Вважаю, що Росія не зовсім розуміє, що робити з Донбасом

- Не думаю, що Росія кине цю ідею. Думаю, це їх далекострокова мета, і вона залишається незмінною. Але, думаю, вони зрозуміли, що треба зробити поворот. Вони відчувають труднощі. І я дійсно вважаю, що вони не зовсім розуміють, що робити з Донбасом. Думаю, вони усвідомлюють, що військовий варіант в даний момент не стоїть на порядку денному. Насправді, він не актуальний вже деякий час.

- Влітку знову вирішуватиметься доля санкцій. Ви вважаєте їх досить дієвим засобом?

- Санкції - один з інструментів політики. У Росії серйозні економічні труднощі. Хоча, втім, вони і не викликані в першу чергу саме санкціями. Санкції лише частково визначають стан російської економіки. Вони швидше важливі як політичний сигнал.

- Чи є можливість того, що вони все ж будуть зняті через кілька місяців?

- Це залежить від того, як будуть розвиватися події. Досі всі лідери ЄС говорили, що санкції пов'язані з повним виконанням Мінських угод.

- Пан Більдт, як ви вважаєте, чи знайшов емоційний виступ Президента Порошенко на панельній дискусії відгук у аудиторії?

- Я думаю, так. Тому що він сфокусувався на одному посланні – яке випливає з того, що трохи раніше сказав прем'єр Медведєв, який заявив, що в Україні йде громадянська війна. І президент Порошенко дав чітко зрозуміти, що це не так. Думаю, що цей меседж був сприйнятий. Я думаю, що з цієї точки зору він був ефективним.

Найбільш ефективний засіб стимулювання реформ в Україні - фінансування МВФ

- Які ви бачите способи змусити Україну активніше проводити реформи?

- Найбільш ефективний засіб, я думаю, - МВФ. Без фінансування МВФ в Україні будуть подальші суттєві фінансові проблеми.

- Це така собі морквина?

- Так, це морквина.

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...