Росія розмістила зняті з озброєння танки на кордоні з Україною, – InformNapalm

Нетипова активність може вказувати на підготовку до чергового витка ескалації бойових дій.

Російські танки. Фото: InformNapalm.

У ході моніторингу соціальних профілів російських військовослужбовців і спостереження за прикордонними районами в зоні напруги на Донбасі, волонтери-розвідники виявили списані російські танки на кордоні з Україною. Нетипова активність може вказувати на підготовку до чергового витка ескалації бойових дій, повідомляють Патріоти України з посиланням на InformNapalm.

Зафіксовано, що в прикордонний район населеного пункту Кантемирівка (Воронезька область РФ) перекинули групу танків Т-72Б і Т-80БВ, знятих з озброєння російської армії. Помітити ці танки допомогли цивільні, які активно селфилися на фоні бронетехніки, тимчасово розташованої прямо біля селища міського типу.

Геопозиціювання фотознімків

Для аналізу використали фото, завантажені місцевими жителями в період березня-квітня 2017 року. Деякі фотографії мають геотеги.

Координати місця фіксації (судячи з геотегів, а також особливостей рельєфу місцевості та будівель): 49.721946, 39.858861.

Тільки судячи з фотографій цивільних і тільки у вказаному районі прикордонного смт Кантемирівка розташовано щонайменше 4-5 танків Т-80БВ і кілька танків Т-72Б. Також слід звернути увагу на зовнішній вигляд танків: на них бортові номери написані в нестандартних місцях кустарним способом без трафаретів.

Ехо Богучара і 9-ї ОМСБр ЗС РФ

Слід зазначити, що за 50 км на північний схід від смт Кантемирівка розташоване місто Богучар, де РФ будує велику військову базу. У 2015 році надійшла інформація про формування в Богучарі 10-ї танкової дивізії. Повідомляли, що у Воронезьку область передислокували з Нижнього Новгорода управління 20-ї загальновійськової армії і 9-у окрему мотострілецьку бригаду.

У Міноборони РФ також коментували, що в Богучарі залишається 262-а база зберігання і ремонту військової техніки (танкова). Там само розгорнута 1-а окрема танкова бригада, якій передано назву 10-ї гвардійської Уральської добровольчої танкової дивізії, згорнутої у 2009 році у 262-у базу зберігання. Москва використовує військові бази біля кордону з Україною для відправлення озброєння, техніки та солдатів на Донбас.

Переформувавши 9-у ОМСБр у складі 20-ї гвардійської армії Західного ВО РФ у м. Богучар, до 2016 року сформували 3-у мотострілецьку дивізію. Чому ми впевнені, що танки, зафіксовані в Кантемирівці, не призначені для цих формувань, а готуються до відправлення на Донбас?

На цей момент ці танки уже не входять в систему озброєння армії РФ.

До 2014 року танковий батальйон 9-ї ОМСБр пересадили на танки модифікації Т-72Б3 і направили разом з артилерією у ростовське відрядження, попередньо зафарбувавши номери (скріншоти нижче).

На збільшеному фото з Кантемирівки видно, що танк Т-80БВ має характерне розфарбування, підготовлене для бойовиків.

Номер «251» написаний нестандартно на гумовий фальшборт, є мітки індексу негабаритності Н2200. Блоки динамічного захисту типу “Контакт 1” відповідають Т-64. Те, як вони розташовані на башті Т-80БВ, дуже нагадує захист башт українських Т-72АВ (таку візуальну модифікацію, ймовірно, росіяни підготували навмисне, щоб ввести в оману міжнародних спостерігачів під час ідентифікації техніки).

На фото приклад українських танків Т-72АВ для порівняння

На спеціалістів така мімікрія, звісно, не справить враження, але для російських пропагандистів і сліпих спостерігачів такого «камуфляжу» достатньо для «правильного» складання звітів і зйомки сюжетів.

Нижче представлено скріншот порівняльних характеристик типів катків і динамічного захисту.

Інформаційні кореляції і російська мімікрія

Цікаво, що період перекидання російських танків, знятих з озброєння ЗС РФ, у прикордонний з Україною район корелюється з інформацією про ремонт і випробування модифікації танків Т-80, проведені в 2016 році Укроборонпромом. Головна особливість танка — це газотурбінний двигун, також танки цієї модифікації доволі швидкісні та маневрені.
10 квітня 2017 прес-служба Укроборонпрому повідомила, що Харківський бронетанковий завод випробував після ремонту й модифікації танки Т-64 і Т-80, і найближчим часом танки планують передати Збройним силам України. За 2016 рік відремонтували приблизно 60 танків цих модифікацій, знятих з консервації. Відомо також, що танки Т-80БВ почали відновлювати і передавати в танкові підрозділи високомобільних військ України з 2015 року. Тому плани постачати танки цієї модифікації бойовикам через прикордонну Кантемирівку цілком виправдані з точки зору гібридної тактики Росії в канві пропаганди Кремля про «воєнні трофеї».

Гібридний збій системи: чому на Донбасі і стара і нова техніка ЗС РФ?

Передавання танків Т-64, знятих з консервації і зберігання ЗС РФ, на озброєння бандформуванням «Л/ДНР» фіксувалося не раз. Російська пропаганда і навіть офіційні представники РФ на слуханнях за позовом України у Міжнародному суді ООН у Гаазі видавали всю бронетехніку і озброєння за «трофеї ополченців», знайдені «в шахтах Донбасу».
І поки кадрові російські військовослужбовці воюють на Донбасі на сучасних танках Т90А, в руки менш підготовлених бойовиків і найманців передають зняті з озброєння зразки. Це пояснюється кількома причинами:

Рівень дисципліни і підготовки у бойовиків нижчий, їм не можуть довірити дорогі сучасні зразки озброєння, якими воюють самі кадрові російські військові.

Бойовики виконують завдання російського командування в першому ешелоні, що підвищує ймовірність втрати і захоплення техніки. Тому найманцям передають застарілі радянські зразки, наявність яких, хоч і з натяжкою, але можна виправдати запасами з резервів радянського періоду.

Таким чином виявлені факти підготовки чергової партії російських танків Т-72Б і Т-80БВ, знятих з баз зберігання для посилення банд «ДНР/ЛНР». Зараз ці танки чекають перекидання в прикордонному з Україною населеному пункті Кантемирівка (Воронезька область, РФ).

Візуально танки вже повністю підготували для легалізації на окупованій території Донбасу під виглядом «трофейних зразків», аналоги яких поступають на озброєння українських підрозділів. Ми звертаємося до міжнародної спільноти з проханням звернути увагу на цей кричущий приклад гібридної війни і вжити заходи для посилення тиску на агресора з метою не допустити ескалацію бойових дій та подальшої агресії Росії.

"Путін буде вимушений відкривати другий фронт у Калінінграді, в Курській області, у Придністров’ї": У РДК анонсували нові рейди

субота, 20 квітень 2024, 7:56

Бійці Російського добровольчого корпусу (РДК) з позивними "Лакі", "Могила" та "Кардинал" пояснили, для чого здійснюють рейди на Білгородщину та анонсували "сюрприз" для країни-агресорки. Про це йдеться у відео на YouTube-каналі "Український Свідок", пе...

Росія змінила тактику: Експерт назвав ключові умови, за яких Україна зірве плани наступу ворога

субота, 20 квітень 2024, 7:50

Українці нададуть російським загарбникам "запрошення до пекла", якщо найближчим часом наша країна отримає від партнерів необхідну підтримку. Це американський пакет військової допомоги, чеська ініціатива із закупівлі та постачання боєприпасів, робота пр...