"Росія змінює баланс сил": Тишкевич розповів про план Путіна в Азовському і Чорному морях

Росія змінює баланс сил у акваторії Чорного і Азовського морів, зміцнюючи своє військове угрупування в регіоні. При цьому Кремль не боїться, що Захід дасть відсіч його військовим приготуванням. Таку думку висловив у ефірі ObozTV аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич, коментуючи посилення Чорноморського флоту РФ новим бойовим кораблем "Орєхово-Зуєво" з крилатими ракетами "Калібр" на борту, повідомляють Патріоти України.

"Військово-морський флот РФ посилює свою присутність в акваторії Чорного і Азовського морів, щоб змінити баланс сил на морі. Є дві найпотужніші держави у Чорному морі — Румунія і Туреччина. Сьогодні у Росії з Туреччиною немає великих конфліктів, є певні суперечки, але вони реалізують спільні програми. Туреччина нейтральна, а румуни досить агресивно поставилися до кризи в Азовському морі. Якщо РФ мілітаризує акваторію моря — це нормальна для Росії практика погроз не через економічні потуги, а через військову силу", — пояснив Тишкевич.

Експерт прокоментував вимогу деяких країн Євросоюзу, зокрема Бельгії та Литви, посилити санкції проти Росії через кризу в Азовському морі. "В ЄС можуть виступати за посилення санкцій, але як проголосують Італія, Іспанія, Греція, Німеччина, Франція?" — наголосив він.

"Уявіть собі — Еммануель Макрон виходить на тлі протестів і каже — сьогодні для забезпечення мирного судноплавства у портах України в Азовському морі ми повинні відправити у Чорне море два есмінці. Або Німеччина на тлі того, що Ангела Меркель ітиме, каже — ми п'ять років виступали виключно за політичний діалог, а сьогодні давайте відправимо у Чорне море 2-3 німецькі кораблі", — зазначив аналітик. За словами Тишкевича, Європа сьогодні зайнята своїми проблемами, чим і користується Кремль.

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 16 квітня

вівторок, 16 квітень 2024, 8:30

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.04.24 орієнтовно склали:

Розгром ворога під Новомихайлівкою був феєричним: Як БТРи окупантів злітали в повітря (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 7:56

Десантники 79-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ показали чергове відображення російського штурму в районі Новомихайлівки, передають Патріоти України. На кадрах показано невдалу спробу росіян здійснити швидкий штурм позицій українських захисників...