Російські військові на Донбасі не заважають провести там демократичні вибори, - посол Німеччини

За словами Ернста Райхеля, такі прецеденти в світовій історії вже були - в присутності Західної групи радянських військ і при тодішньому комуністичному режимі в НДР було проведено парламентські вибори, які привели до зміни режиму.

Вибори в ОРДЛО. Фото: Антикор.

Вибори на окупованій території Донбасу можливо провести навіть в присутності там російських військ, оскільки "все залежить від обставин". Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив Надзвичайний і Повноважний посол Німеччини в Україні Ернст Райхель, передають Патріоти України.

На його думку, якщо українська сторона наполягає на тому, щоб провести вибори після того, як вона повністю візьме під контроль ситуацію в Донецькій і Луганській областях, це означає, що Росія повинна виконати майже всі ті положення, які від неї залежать.

"Тільки після цього почнеться виконання важливих для Росії вимог", - підкреслив дипломат.

Райхель визнав, що проведення місцевих виборів без забезпечення безпеки складно уявити, однак висловив переконання, що це не є чимось неможливим.

"Все залежить від умов. Можу навести історичний приклад. Останні парламентські вибори в НДР, які повинні були замінити комуністичний режим, відбулися в присутності Західної групи радянських військ і при тодішньому комуністичному режимі в НДР. Але вибори привели до його зміни. Я звичайно ж не стверджую, що ситуація на Донбасі ідентична, я просто хочу сказати, що все залежить від обставин. Тому ми повинні зробити обставини такими, щоб вибори стали можливими", - пояснив він.

Посол зазначив, що вибори, безсумнівно, повинні відбутися в тих умовах, які будуть відповідати європейським стандартам.

"І тому безпека, як і інші вимоги до виборчого процесу, є необхідними умовами. Будь-який український політик повинен мати можливість без страху проводити свою передвиборчу кампанію. І якщо для цього не буде можливостей, значить, такі вибори не можуть відповідати стандартам", - вважає він.

"Але необов'язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішений український прапор", - підсумував дипломат.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...