"Россия - все?": Китай готується до масштабної війни, - експерт

КНР не піде на конфлікт з РФ до тих пір, поки Москва не передасть Китаю цікаві для нього військові технології.

У Китаї розгорнули масштабну військову реформу. Ілюстрація:tsn.ua

Військова реформа Піднебесної підпорядкована головним політичним цілям країни. Про це в інтерв'ю Обозревателю розповів експерт з озброєння В'ячеслав Артеменко, передають Патріоти України.

- Яка зараз у Китаю військова програма, які її основні цілі?

- П'ятирічка реформування Збройних Сил КНР збігається з тринадцятою п'ятирічкою будівництва економіки. Голова КНР Сі Цзіньпін на нараді Центральної військової ради армії (24-26 листопада 2015) оголосив масштабну реформу армії. Мету реформи можна сформулювати коротко - до 2020 року Китай повинен бути готовий до війни за межами власних кордонів. Вона відповідає політичній меті - в 2020-2050 рр. стати головним партнером США, потіснити Японію та ЄС. Слід знати, що згідно подачі в ЗМІ КНР - Китай межує з США, це його сусід в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

- У чому суть реформи?

- Це найбільша з 1950-х років реформа НВАК (Народно-визвольної армії Китаю). Головна мета - наведення дисципліни і зміцнення командної структури. Тільки в наземних військах до 2017 року будуть звільнені 170 000 офіцерів. По суті - це чистка. Таку ж вів СРСР перед Другою світовою війною, щоб зміцнити армію. Військові округи будуть укрупнені, в них будуть виділені "елітні формування" - з найбільшою бойовою готовністю.

- Як реформують армію?

- Реформу повинні проводити вірні Сі Цзіньпіну генерали з так званої "шандунської кліки". Голова КНР отримає права Верховного головнокомандувача, зможе управляти військами безпосередньо - без ієрархії генералів з Центральної військової ради та керівництва КПК. Яким буде компроміс Сі Цзіньпіна з "комсомольцями" в КПК - побачимо.

- Де їх стратегічні регіони, майбутні театри бойових дій?

- Ймовірні противники КНР зараз - Індія, В'єтнам, РФ, КНДР. У Корею китайці заходили тільки заради того, щоб навести там порядок у випадку кризи. Плюс, союз КНДР з РФ направлений проти Піднебесної. Вірогідність зіткнення з Японією, при всій риториці в ЗМІ, зменшується.

Ще в 2013 Сі Цзіньпін заявив про необхідність мати військо, здатне "вести переможну війну". У 2015 доктрина "партизанської війни" була змінена на доктрину "активної оборони". Військових округів було 7, вони були так нарізані і сформовані, щоб забезпечити відхід армії вглиб країни, якщо на КНР нападуть. Деталі нової військової географії ще не розкриті. Це зараз цікавить усіх.

- А що відомо?

- Відомо лише про створення гігантського військового округу на кордоні з Індією. Виходячи з того, що і флот готується воювати саме проти Індії, на даний момент, вона головний ймовірний супротивник. Південніше, в Бірмі, на кордоні з КНР вже існують п'ять невизнаних китайських державних утворень на кшталт ПМР і ДНР.

Увага спостерігачів зосереджена також у західному напрямку - з боку Синьцзяна. Всіх цікавить, якими військовими заходами КНР буде підтримувати проект "Шовкового шляху" - в Європу в обхід РФ. Перший крок Китай вже зробив - проникнення в Таджикистан. А там військова база Індії (крім індійської авіабази Фархор в Таджикистані розміщена ще й російська 201-а база - ред.).

- У яке озброєння вкладаються китайці?

- У технології, які можуть отримати. Наприклад, Туреччина купила ЗРК дальньої дії Фанг Дон 2000 (китайський аналог ЗРК "Петріот" і С-300/400) саме китайського виробництва, на базі змішаних технологій. Також говорять про їх продаж в Туркменістан і Узбекистан в обмін на газ. Сучасна війна - це війна в повітрі. А у Китаю все ще немає сучасних радарів - аналогів американських та новітніх російських.

- З ким і чим приміряються воювати китайці?

- Коли йдеться про нашого східного сусіда, то розчарую нетерплячих. КНР не піде на конфлікт з РФ до тих пір, поки Москва не передасть Китаю цікаві для нього військові технології (ЗРК С-400, винищувач Су-35), а також українські технології "Сатани" з Південмашу.

Китай терплячий, за триста років він збільшив свою територію вдвічі. Зараз 80% земель Єврейського АТ РФ вже обробляють китайці. За 2015 російсько-китайська торгівля впала на 30%, військові контакти зведені до формальності. Китайці охоче надягають георгіївські стрічки, але насправді обходять РФ скрізь, де тільки вдається.

У Повітряних силах назвали єдиний спосіб протидії російським КАБам та ФАБам

вівторок, 7 травень 2024, 3:25

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш повідомив, що єдиний спосіб ефективно боротись з російськими КАБами та ФАБами - знищувати носії цих бомб. Про це він заявив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Якщо ми говоримо про ФАБ-1500, яким росіяни...

Хоча вибори все одно нелегітимні: США визнають Путіна "президентом" РФ

понеділок, 6 травень 2024, 22:15

Сполучені Штати не будуть направляти представника на так звану «інавгурацію» російського диктатора Володимира Путіна, яка відбудеться 7 травня. Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту США Метью Міллер, передають Патріоти України. Зо...