Розміщення "Іскандерів" біля кордону з Україною означає, що РФ готується до створення наземного "коридору" в Крим, - військовий експерт

Росія у разі здійснення локальної операції зі створення наземного «коридору» в окупований Крим буде застосовувати, в першу чергу, ракетні, авіаційні та морські сили.

Михайло Самусь. Фото: Деловая столица.

Заступник директора з міжнародних питань Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь вважає, що розташування ракетних засобів, в тому числі пускових установок «Іскандер-М», поблизу українського кордону свідчить про те, що Російська Федерація готується до операції щодо створення так званого наземного «коридору» в анексований Крим. Таку думку Самусь висловив в коментарі журналістам, передають Патріоти України.

«Я вважаю, і наш центр вважає, що на цей час головна загроза з боку РФ не з наземного компоненту, а з ракетно-авіаційного і морського, оскільки РФ повністю контролює Чорне море і повністю переважає не тільки Україну, але і країни-члени НАТО в Чорноморському регіоні», - сказав він.

«Тобто, будь-які агресивні дії РФ, коли говорять про широкомасштабну операцію або про локальну операцію щодо наземного «коридору» в Крим, то вона буде здійснюватися саме ракетними, авіаційними та морськими засобами», - зазначив Самусь і додав, що після цього підуть наземні засоби. На переконання військового експерта, розташування ракетних засобів, в тому числі пускових установок «Іскандер-М», поблизу українського кордону – це пряма загроза Україні. «Це означає, що РФ дійсно йде за цим сценарієм. Вона готується до завдання ракетних ударів. Тобто, вони можуть вдарити по штабах і пунктах управління, порушити системи управління, контролю, комунікації. Лише після того може бути здійснена наземна операція, яка вже буде йти на відкритій території, коли вже наземне угрупування України не зможе діяти як цілісна систем», - сказав Самусь про можливий намір країни-агресора.

На питання, чи може Україна зараз протидіяти такому сценарію, експерт відповів: «Система ППО в нас є, але я впевнений, що нам треба нарощувати систему протиракетної оборони і сучасної протиповітряної оборони. Нам потрібні нові технології, нам потрібно створити цілісну систему, яка б забезпечила збереження новітніх технологій, які можуть передавати нам наші партнери».

За його словами, в України є всі можливості, щоб створити свої протиракетні системи, але вона потребує нових технологій. Він зазначив, що США за останні десять років потужно розвинулися в протиракетній обороні. «Нам би ці технології були б дуже доречними в протидії російським ракетним потугам. Нам би в цьому допомогли ракетно-зенітні комплекси Patriot. Тут питання є воєнно-стратегічного плану. Наскільки ми є союзниками США, наскільки Вашингтон готовий нам надавати такі технології і розміщувати у нас такі установки», - зауважив він.

Так само, як зазначив Самусь, Україні в зміцненні обороноздатності допомогли американські кораблі. Він наголосив, що передані Україні американські ПТРК Javelin вже стабілізували ситуацію на Донбасі, після того стали на озброєння українські протитанкові ракетні комплекси. «Так само я говорив би про інші напрямки. Наприклад, протиракетна оборона – спочатку ми ставимо американські системи, і потроху розбудовуємо українські зразки», - додав Самусь. «Ключовим аспектом є час. Нам уже зараз потрібно протидіяти російській загрозі, але якщо подивитися на українську оборонну промисловість, то нам знадобиться кілька років, щоб на цих напрямках вийти на потрібний рівень протиракетної оборони і ракетної промисловості», - переконаний військовий експерт.

Джерело: УНІАН

Прем'єр-міністр Греції відповів, чи передаватиме його країна системи ППО для України

четвер, 25 квітень 2024, 23:06

Греція не передаватиме Україні системи протиповітряної оборони Patriot та С-300, незважаючи на тиск з боку ЄС і союзників по НАТО, які просили надати ці системи Києву. Про це заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляють Патріоти Украї...

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України: Що туди входить

четвер, 25 квітень 2024, 21:54

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет військової допомоги Україні орієнтовною вартістю $1 мільярд, який має терміново задовольнити критичні потреби України в сфері безпеки та оборони. Оголошення оприлюднили одразу про підписання президенто...