Розмова з позиції сили: Президент Польщі нагадав Росії, що вона повинна повернути Варшаві та Україні

На переконання Анджея Дуди, безпеку формує сила, а не договори.

Анджей Дуда. Фото: Подробности.

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що для того, аби можна було говорити про добросусідські й партнерські відносини з Росією, Москва повинна не тільки повернути Польщі уламки президентського літака Ту-154М, який 10 квітня 2010 року зазнав катастрофи під Смоленськом, а й повернути Крим Україні. Про це президент Польщі заявив в ефірі телеканалу TVP1, передають Патріоти України з посиланням на Польське радіо.

"Це очевидне і явне порушення міжнародного права. У зв’язку з тим, що я сказав, ми очікуємо дотримання міжнародного права, яке є гарантією миру", – наголосив Дуда. Президент наголосив, що Польща підтримує всі кроки, які сприяють завершенню війни в Україні й рішуче виступає проти "будь-яких провокацій".

Дуда також сказав, що Польща є таким самим членом НАТО, як і інші держави Альянсу. "Хочемо мати справжні гарантії безпеки, а не тільки на папері, передбачені статтею 5 (Північноатлантичного договору про колективну оборону). Справжньою гарантією безпеки є присутність сил Північноатлантичного альянсу в нашій країні й цього ми прагнули, приймаючи постанови попереднього саміту НАТО. Цієї мети вдалося досягти", – зазначив президент Польщі.

У понеділок, 30 січня, глава польської держави відвідав місто Жаґань у західній Польщі, де розташовується частина важкої танкової бригади США. Там Дуда слідкував за відкриттям польсько-американських військових вишколів. На переконання президента, безпеку формує сила, а не договори. Він додав, що нині ведеться колосальна робота у зв’язку із втіленням у життя постанов саміту НАТО у Варшаві, тобто присутності союзницьких сил у Польщі.

"Коли мене питають, для чого це Вам, я відповідаю: для того, що ми вже багато років із НАТО, але не маємо відчуття, що НАТО з нами", – сказав Дуда. Перший контингент американських військ прибув до Польщі на початку січня 2017 року. Більшість сил розташовані в Жаґані, де також розгорнуто командування важкої танкової бригади США. Разом з американськими солдатами до Польщі доставили танки Abrams, бойові машини піхоти Bradley та артилерійські системи Paladin. У цілому бронетанкова бригада буде налічувати 3,5 тис. солдатів. Крім Жаґаня, військові будуть розташовані в місцевостях Свєнтошув, Сквєжин та Болєславець.

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...