Санкції вже викликали хвилю гніву серед російських еліт. Навіть ті бізнесмени, хто не потрапив під вплив санкцій, стверджують, що зіткнулися із серйозними обмеженнями - Washington Post

Енн Епплбаум: Нам потрібні більш ґрунтовні зміни в політиці щодо Росії

Американський журналіст, пулітцерівський лауреат Енн Епплбаум в колонці для The Washington Post пише про те, як вплинули на Росію західні санкції, зазначають Патріоти України.

У Росії вкотре плюються отрутою: цього тижня Москва знову внесла до списку "найбільш розшукуваних" злочинців Інтерполу Вільяма Браудера. Це вже вп'яте РФ видає міжнародний ордер на арешт Браудера – бізнесмена, який колись працював на цю країну. Інтерпол зняв ордер. Але російський крок ще раз підтвердив те, що багато хто до цих пір не визнав: санкції проти Москви працюють.

В чому полягає "злочин" Браудера? Він переконав ще один уряд, цього разу канадський, прийняти "закон Магнітського" – санкції щодо російських чиновників, пов'язаних із масштабною аферою – найбільшим одноразовим розкраданням коштів з державного бюджету Росії. Аферу виявив юрист Браудера Сергій Магнітський. Проти останнього відкрили справу і посадили до в'язниці, де його побили і не надавали медичну допомогу аж до його смерті. З тих пір Браудер боровся за те, щоб покарати винних, позбавивши їх доступу до західних банків і західної освіти для їхніх дітей (...)

Закон Магнітського став шаблоном для адміністрації Обами у 2014 році після вторгнення Росії в Україну, коли вводилися санкції проти конкретних російських бізнесменів (а не всієї країни або цілої галузі), тісно пов'язаних із Путіним і відповідальних за його політику в Україні. Десять років Захід закривав очі на російську корупцію і відмивання грошей в Європі та США, як і на спроби РФ маніпулювати західною політикою. Чи не були ці санкції занадто м'якими чи прийнятими із запізненям? Санкції проти кількох бізнесменів і політиків, введені, щоб заборонити їм використовувати американські кредитні карти – як вони могли спрацювати?

Але спрацювали. Вторгнення Росії в Україну зупинили санкції та українська армія. План Москви розділити Україну і створити «Новоросію» провалився. Так, війна триває, але вона обмежена східною частиною України. Замість Новоросії вдалося утворити непривабливу крихітну бандократію "ЛДНР". Спроби Росії скасувати санкції і змусити європейців посваритися між собою теж провалилися. Навіть план Росії вивести в лідери президентських перегонів Дональда Трампа заради скасування санкцій – провалився. Принаймні, на даному етапі: втручання Кремля в американські вибори так обмежило в діях адміністрацію Трампа, що йому в принципі складно проводити будь-яку політику щодо Росії.

Санкції вже викликали хвилю гніву серед російських еліт всередині країни, частково він спрямований на Європу, США і Браудера, але, певною мірою, тихо, і на Путіна. Навіть ті російські бізнесмени, хто не потрапив під вплив санкцій, стверджують, що зіткнулися із серйозними обмеженнями у своїй діяльності і знають, кого в цьому звинувачувати. Рішення канадців прийняти закон Магнітського лише переконає: найближчим часом санкції не скасують. Це ще один пункт до розуміння того, що політика Путіна в Україні була помилкою, яку треба виправити. В цьому і полягає основна мета санкцій.

Я до цих пір вважаю, що нам потрібні більш ґрунтовні зміни в політиці щодо Росії, в центрі якої буде стояти більш широкий захист американської та європейської політики і бізнесу від російської корупції та маніпуляцій, так само, як і від корупції та маніпуляцій інших авторитарних країн. Але було б помилкою вважати, що санкції ні на що не вплинули...

"Проблема у тому": Військовий експерт порадив, як врятувати Patriot і Himars від ударів РФ

четвер, 28 березень 2024, 15:56

Для того, щоб вберегти установки Patriot і Himars, треба швидко міняти їхню дислокацію після того, як поблизу фіксується ворожий дрон. Про це заявив фахівець зі зв'язку, радіоелектронної боротьби та розвідки Сергій Бескрестнов, більше відомий під псевд...

"Системи зношуються від запуску": Експерт оцінив, скільки ракет і як часто може запускати РФ по Україні

четвер, 28 березень 2024, 15:30

Російська окупаційна армія не відчуває особливого дефіциту ракет для атак по Україні. Загарбники потенційно здатні запустити дві-три хвилі по 70 ракет за добу. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політичний аналітик, експерт із ракетного озбро...