Щось звично брешуть про канони: РПЦ у люті через перше богослужіння Вселенської патріархії у Києві

За словами знавців церковного права, дії Вселенської патріархії в українському питанні з точки зору канонів - бездоганні. Москва звично перекручує факти під себе.

Літургію в Андріївській церкві очолив екзарх Іларіон. Фото: Главком.

Українська православна церква Московського патріархату заявляє, що проведена в Андріївській церкві літургія, яку звершив представник Константинопольського патріархату єпископ Едмонтонський і Західної Єпархії Іларіон (Рудник), є «порушенням канонів і порядку церковного життя». Про це повідомив Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП, передають Патріоти України.

У Московській церкві обурилися, що богослужіння в Андріївській церкві було проведене без благословення митрополита Онуфрія, якого в УПЦ МП назвали «єдиним канонічним єпископом Києва». У повідомленні УПЦ МП зазначається, що Московська церква «не визнає поширення юрисдикції Константинопольського патріархату на територію України, що засвідчено Постановою Собору єпископів УПЦ від 13.11.2018 року, а також рішенням Священного Синоду УПЦ від 7.12.2018 (журнал №41)».

«Таким чином, згадані дії Константинопольського Патріарха взагалі і дії єпископа Іларіона зокрема слід розцінювати як антиканонічні та такі, що ведуть до поглиблення конфлікту», - заявили в УПЦ МП. У Московській церкві кажуть, що «звершення будь-яких богослужінь, а також вчинення інших дій, будь-яким архієреєм на канонічній території іншої єпархії без дозволу місцевого єпископа суворо забороняється низкою канонічних правил».

«Митрополит Онуфрій є канонічним єпископом м. Києва і володіє всією повнотою архієрейської влади. Тому, навіть якщо й прийняти точку зору Константинопольського патріархату, що Україна нібито є тепер уже його канонічною територією, то митрополит Онуфрій залишається, і сам патріарх Варфоломій визнає його канонічним митрополитом Київським. А відтак, навіть із точки зору канонічної логіки Константинопольського патріархату, самовільно звершену ієрархом цієї церкви сьогодні літургію в м. Києві слід кваліфікувати як однозначне порушення канонів і порядку церковного життя», - заявили в УПЦ МП.

Цікавий нюанс: "Викривач корупціонерів" Бахматов виявився доларовим мільйонером

четвер, 28 березень 2024, 20:27

Викривач корупції, засновник Офісу трансформації Максим Бахматов виявився доларовим мільйонером. Про це свідчить декларація, подана ним у НАЗК, за 2022 рік, передають Патріоти України. Згідно з повідомленням НАЗК, у Бахматова зберігається готівкою 605 ...

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...