Сіра зона стала українською: Війна не зачепила селище Новолуганське (відео)

У селище, що неподалік окупованої Горлівки, не прилетів не один снаряд - кажуть, що це через свиноферму, з якої годуються і терористи.

Новолуганське стало українським. Фото: ТСН.

У Новолуганське, що біля окупованої Горлівки, жодного разу не прилетів снаряд за два з половиною роки війни на Донбасі. Донедавна селище вважалось буферною зоною. Журналістів туди не пускали. Але два тижні тому, селище, яке за Мінськими угодами – українське, зайняли бійці батальйону "Донбас-Україна". Про це йдеться в сюжеті програми ТСН, передають Патріоти України.

Боєць Володимир, коли заїхав у сіре село Новолуганське, і представити не міг, що тут на нього чекають плакати-артефакти комуністичного режиму. Володимиру — 28. Про партію і Леніна він знає небагато. На іншій шафі своєї нової оселі боєць теж знайшов минуле — передвиборчу агітку Януковича-втікача.

Радянські зірки, трудові ордени і заклики голосувати за Януковича - ще два тижні тому приміщення держпідприємств і установ дуже нагадували про новітній час застою, розповідають українські бійці. Тоді батальйон "Донбас-Україна" без жодного пострілу зайшов у Новолуганське.

"Я думав, що тут узагалі будуть прапори "Новоросії" чи якісь інші, Росії", - згадує командир роти батальйону "Донбас-Україна" "Чорний".

Здивувалися тоді хлопці й тому, як легко сюди потрапляли жителі окупованих територій. Без жодних перепусток їх щоранку привозив автобус. Попри те, що селище Новолуганське стоїть на лінії вогню, війна його не зачепила. В центрі — ялинка з гірляндами, а на вікнах замість стрічок зі скотчу — ведмеді, сніговики, ялинки.

І вся ця тиша, розповідають місцеві, завдяки тому, що за кілька кілометрів звідси розташована свиноферма. Там працюють, зокрема, і люди з окупованої території. Та і м'ясо, якусь частину його, везуть також в окуповану Горлівку.

Керівник місцевого комунального підприємства особисто за кермом екскаватора розвозить вугільний шлак, яким посипають слизькі вулички селища. Чиє воно, Новолуганське, В'ячеслав Завгородний впевнено сказати не може. Каже, як тільки сюди зайшли українські військові, керівника свинокомплексу тут більше не бачили. І розповідає, чому за два з половиною роки війни, селище залишилося неушкодженим.

"У нас немає великого бажання туди їхати. У нас така цікава ситуація. Ці нас вважають сепарами, а ті нас вважають укропами. А ми – у сірій зоні. Люди переказують, що ніби платили і тим, і іншим, аби не обстрілювали", - говорить директор комунального підприємства Новолуганського В'ячеслав Завгородний.

У місцевій продуктовій крамниці є все, у тому числі є широкий вибір м'яса. З приходом українських військових, подейкують люди, ціни на продукти зменшилися. Кажуть, сталося це і тому, що сусідам з окупованої Горлівки відтепер сюди зась. Але є, зізнаються, і незручності. Військові і їм закрили шлях в так звану "ДНР".

"Швидка" в останні два роки сюди не доїжджала, розповідають місцеві. А от якщо люди намагалися викликати 102, то телефонували, там брали трубку і відповідали - "милиция ДНР". Тепер ситуацію - і медики, і міліція - виправляють.

ТСН провела експеримент і з різних боків Новолуганського зателефонувала на номер 102 – всюди чути лише відповідь українською мовою.

Кілька російських регіонів атакували безпілотники: Пошкоджена енергетична інфраструктура

субота, 20 квітень 2024, 5:00

У Калузькій області РФ у ніч проти суботи, 20 квітня, внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура. Про це повідомляють росЗМІ із посиланням на губернатора області Владислава Шапшу . За його словами, в Малоярославецькому районі внас...

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...