Скільки грошей Київстар і Vodafone російські власники виводять з України

Найбільші мобільні оператори можуть в цьому році віддати акціонерам близько $100 млн дивідендів. Чи вистачить на 3G і 4G в Україні?

В Україні підрахували прибутки мобільних операторів. Фото: РИА Новости.Мобільний оператор ВФ Україна (Vodafone Ukraine) прийняв рішення виплатити акціонерам 1,4 млрд грн дивідендів. Як говориться в повідомленні компанії від 30 травня, вони будуть виплачуватися протягом шести місяців на вимогу осіб, які є безпосередніми акціонерами, пишуть Патріоти України з посиланням на Liga.net.

ВФ Україна належить нідерландській компанії Preludium B.V. Вона в свою чергу контролюється групою МТС. Головним акціонером (48,9%) МТС є російська АФК Система, основний власник якої - Володимир Євтушенков.

З грошима на вихід

Останній раз Vodafone Ukraine приймала рішення виплатити дивіденди акціонерам в кінці серпня минулого року. Тоді мова йшла про суму в 500 млн грн за шість місяців. Однак, судячи зі звітності за 2016 рік, за 4 місяці було виплачено тільки 148 млн грн.

Український оператор почав розподіляти великі суми дивідендів між своїми акціонерами після невеликої перерви. У 2015 році вони взагалі не отримували грошей від дочірньої компанії.

У найбільшого мобільного оператора Київстар (Альфа Груп Михайла Фрідмана контролює через телеком-холдинг Veon 47,9% української компанії) з дивідендами складається схожа історія. Після перерви у виплатах іноземним акціонерам в 2015-му в вересні минулого року оператор прийняв рішення видати власникам майже 1,5 млрд грн. Правда, виходячи з торішньої звітності, компанія встигла виплатити за 2016 рік тільки третину цієї суми. Друга частина виплати повинна відбутися в цьому році.

Скільки грошей Київстар і Vodafone віддають акціонерам (млн грн):

Третій за величиною мобільний оператор lifecell показав перший прибуток тільки за підсумками 2016 року. Свою фінансову звітність в Україні компанія не деталізує.

Збільшення обсягів виплати дивідендів двома найбільшими мобільними операторами пов'язано в першу чергу з лібералізацією обмежень, які встановив в кінці 2014 року Нацбанк. За фактом українські компанії з іноземним капіталом отримали право виводити дивіденди за 2014-2015 рік тільки в червні 2016- го. Торішній прибуток іноземні інвестори можуть перевести в готівку тільки з квітня цього року. Підприємства досі не мають права виводити з країни понад $5 млн щомісяця, щоб не розхитувати курс гривні.

Підіб'ємо перший підсумок: в цьому році Київстар і ВФ Україна можуть перерахувати акціонерам в цілому понад 2,7 млрд грн (або трохи більше $100 млн).

На порозі новий конкурс

Представники телеком-операторів впевнені, що, незважаючи на виплату дивідендів акціонерам, у них не виникне проблем з грошима напередодні аукціонів. "У разі отримання ліцензії на 4G і необхідності інвестування в мережу компанія зможе залучити достатні кошти для розвитку мережі", - говорить прес-секретар ВФ Україна Вікторія Павловська. Виходячи зі звітності компанії, в кінці 2016 року в неї на рахунках в банках залишалося 1,4 млрд грн. У першому кварталі грошей, по ідеї, додалося, так як оператор закінчив його з чистим прибутком в 530 млн грн. Хоча обсяг капіталовкладень за цей же період був дещо більше - 590 млн грн.

Співрозмовники LIGA.net, близькі до компанії, кажуть, що рішення про розподіл прибутку ще не означає, що виплата точно відбудеться. "ВФ зараз оцінює необхідні суми вкладень в 3G і 4G, від цього будуть залежати розміри коштів, які в кінцевому підсумку отримають акціонери", - уточнює джерело.

Київстар залишки на банківських рахунках в звітності не вказує. Але, згідно зі звітністю за 2016 й, залишок грошових коштів у компанії становить 3,3 млрд грн (що значно більше, ніж у конкурента). Питання виплати дивідендів Київстар не коментує.

Глава НКРЗІ Олександр Животовський не бачить нічого страшного в тому, що мобільні оператори почали виведення дивідендів за кордон. "Я б не шукав тут "зраду". Це навіть хороший знак. Українські компанії показують акціонерам, що тут можна заробити гроші і повернути інвестиції", - підкреслює він.

"Відстежуємо та б'ємо": Сирський опублікував кадри авіаударів по місцях зосередження військових РФ (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 0:55

Українські військові завдали ударів по місцях зосередження російських солдатів у Донецькій та Запорізькій областях. Про враження цілей у двох регіонах у неділю, 28 квітня, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. "Відстежуємо та б'ємо. Сього...

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига під Херсоном, - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 23:16

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига в Херсонській області. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Telegram-каналі. За словами головкома, російські війська прод...