Скрепи надихнули: Вперше в історії США витратять 494 млрд доларів на нову ядерну зброю

Майже 100 млрд доларів додаткових витрат буде потрібно на реалізацію нової ядерної доктрини, яку адміністрація Дональда Трампа представила конгресу в кінці минулого року.

США збирається показати, хто наддержава? Ілюстрація: соцмережі.

США мають намір в найближчі 10 років радикально збільшити витрати на утримання і модернізацію арсеналів ядерної зброї. Про це йдеться в доповіді Бюджетного управління конгресу США (CBO), передають Патріоти України.

До 2028 року на ці цілі буде виділено 494 мільярдів доларів - на 23% більше, ніж припускав торішній довгостроковий військовий бюджет (400 млрд). Майже 100 млрд доларів додаткових витрат буде потрібно на реалізацію нової ядерної доктрини, яку адміністрація Дональда Трампа представила конгресу в кінці минулого року. Згідно з документом, відредагованим вперше за 8 років, США мають намір покінчити з паузою у виробництві нових елементів ядерної тріади, яку тримали «багато років», покладаючись на наявний арсенал.

З підсумкової суми 234 млрд доларів буде виділено Пентагону на підтримку і модернізацію систем доставки ядерної зброї і міністерству енергетики на роботу з боєголовками. 15 млрд доларів заплановано для фінансування тактичних ядерних озброєнь. Більше 20% всього бюджету - 106 млрд доларів - піде на розробки нових систем.
У їх числі - боєголовки зменшеної потужності W76-2, а також нові крилаті ракети підводних човнів, які обійдуться як мінімум в 9 млрд доларів. Крім того, до 2035 року планується побудувати не менше 12 ядерних підводних човнів, причому якщо в минулому році на цьому програма повинна була зупинитися, то нова стратегія Трампа вимагає її подальшого розширення, підкреслює CBO.
Для нового покоління ядерної зброї Міненерго США доручено налагодити виробництво як мінімум 80 плутонієвих сердечників в лабораторіях Лос Аламос в Нью Мехіко і Савана Рівер в Південній Кароліні. Витрати понад запланованого бюджету підуть на розробку нових балістичних ракет середнього радіусу дії - у відповідь на порушення Росією договору РСМД, йдеться в доповіді.
За цією угодою, укладеною в 1987 році, СРСР, а потім і Росія зобов'язалися не ставити на озброєння і не випробувати ракети з дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів, тобто націлені на європейських членів НАТО. США в свою чергу знищили ракети «Першинг-2», розміщені в Західній Німеччині і здатні долетіти до Москви за 5-7 хвилин.

"США припинять виконання своїх зобов'язань за цим договором з 2 лютого", - заявив в п'ятницю глава Держдепу Майк Помпео. "Якщо Росія не повернеться до дотримання ДРСМД, США розірве цей договір", - додав він.

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...

У дворі її власного будинку: Росіяни розстріляли пенсіонерку на окупованій Херсонщині

середа, 24 квітень 2024, 22:53

Російські окупанти в захоплених районах Херсонської області розстріляли 65-річну жінку. Про це повідомляє пресслужба Херсонської обласної прокуратури в Telegram, передають Патріоти України. За даними слідства, 24 квітня в одному з населених пунктів тим...