Сьогодні - 75-та річниця масових розстрілів в Бабиному Яру: Хронологія подій

За три роки в Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 200 000 чоловік.

Сьогодні відзначається 75-а річниця з дня трагедії в Бабиному Яру. Фото: kngu.org.

29 вересня 1941 року в Бабиному Яру міста Києва відбулися масові розстріли мирного населення. Тоді протягом двох років німецькі окупанти знищили понад сто тисяч людей різних національностей, в тому числі українців, євреїв, циган та росіян, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Люди стали жертвами розстрілів через свою етнічну приналежність, а також за політичну і партизанську активність.

29 вересня 1941 почалися розстріли в окупованому нацистами Києві. За два дні було вбито 33 771 єврея (не рахуючи дітей до 3-х років, яких розстрілювали, але не рахували).

Перший розстріл євреїв відбувся 27 вересня 1941 року, коли німецькими окупантами було знищено 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка знаходилася поблизу Бабиного Яру.

Тоді ж німецьким комендантом міста був виданий наказ всім євреям з'явитися 29 вересня з документами і цінними речами в збірний пункт біля Бабиного Яру для евакуації. Їм сказали наказ: "Після санобробки всі євреї і їх діти, як елітна нація, будуть переправлені в безпечні місця".

29 вересня вранці більше 30 000 євреїв прибули маленькими групами на північну околицю Києва. Людей загнали в яр, кулеметні постріли глушилися музикою і шумом літака, який кружляв над яром. Євреїв розстрілювали по 30-40 чоловік і скидали в рів. Після того, як він наповнювався 2-3 рядами тіл, мертвих присипали землею.

Тоді, за два дні в Бабиному Яру під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля і за підтримки двох підрозділів полку поліції «Південь» було розстріляно 33 771 людину.

Наймолодшій жертві було три дні, найстаршій - 103 роки.

Страшні цифри

Також протягом 1941-1943 років в Бабиному Яру було розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, 100 матросів Дніпровського загону Пінської військової флотилії, знищено 5 циганських таборів.

За три роки в Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 200 000 осіб. Крім того, в Сирецькому концтаборі, де містилися колишні комуністичні активісти, підпільники і військовополонені, за роки війни загинуло більше 25 000 чоловік.

Сказати точну кількість загиблих в Бабиному Яру важко, оскільки в різних публікаціях даються різні цифри. Однак будь-яка кількість загиблих людей є жахливою.

Сьогодні 75-а річниця з дня трагедії в Бабиному Яру. Пам'ятаємо ...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...

Передача винищувачів все ближче? Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції

четвер, 25 квітень 2024, 14:57

Українські пілоти проходять навчання на винищувачах F-16 на південному заході Франції. Проте країна наразі не планує надавати Україні літаки. Про це повідомляє BFM TV, передають Патріоти України. Зазначається, що Франція наразі не планує надавати Украї...