"Сьогодні Крим - це зона лиха": Російський блогер назвав 10 причин, щоб ненавидіти Крим (фото)

Цього року до Криму приїхало на порядок менше туристів, ніж в минулому - Крим не можете конкурувати не те, що з Туреччиною і Єгиптом, а навіть з Краснодарським краєм.

Російський блогер назвав 10 причин, щоб ненавидіти Крим. Фото: ЖЖ.

Почати хотів з коментаря глави комітету кримського парламенту з питань санаторно-курортного комплексу і туризму Олексія Черняка. Він уважно прочитав всі моїм пости і вирішив висловитися: Можна будь-яку туристичну країну сфотографувати і розповісти про неї так, що туди ніхто і ніколи не поїде, а можна навпаки. Тому тут питання про те, яку мету переслідував блогер. До того ж проблема ціни і якості - одвічна, що стосується Криму, як і архітектура. Тому йому треба було їздити не вчора, а 20 з гаком років тому, коли після розпаду Союзу ставала економіка країн і ніхто не думав про архітектуру і все будували абияк. Так пише у ЖЖ Ілля Варламов, передають Патріоти України:

Мені ось дуже цікаво, в який момент кримчани, а особливо кримські чиновники, перестануть виправдовувати все своє гівно чарівної фразою "Це все хохли винні!". Скільки років повинно пройти після зміни прапорів, щоб не можна було бубоніти про те, що "25 років прокляті бандерівці вбивали Крим"? Ось 2 роки пройшло. Я був в Криму в 2014-му, був в 2015-му, ось зараз знову з'їздив подивився на курорти. Ви думаєте, хоч один самобуд на пляжі знесли? Ви думаєте, хоч десь закрили пивні і ринки на набережних? Ні звичайно! Може бути, сміття прибрали десь? Нічого ж не змінюється. Всі ті ж люди, трохи змінивши назви посад на своїх візитках, продовжують терзати Крим, міцно вчепившись в нього своїми кігтями.

Щоб до Криму хтось поїхав, треба приймати кардинальні заходи. Сьогодні Крим - це зона лиха. Всі курорти знищені. Тут що не знімай, а пишатися нічим. Ви не можете конкурувати не тільки з Туреччиною і Єгиптом, ви не можете конкурувати навіть з Краснодарським краєм. Цього року до Криму приїхало на порядок менше туристів, ніж в минулому. Люди, хто жив за рахунок курортного сезону, в паніці. Ресторани та готелі порожні. А в 2017 році буде ще менше туристів. Чому так сталося? Так просто люди, подивившись один раз на Крим, не хочуть повертатися сюди ще раз. Навіть якщо завтра в Криму наведуть порядок, на то, щоб повернути довіру людей, потрібно дуже багато років.

Це як перше побачення, коли дуже важливо все. Знаєте, нормальна дівчина на перше побачення не піде з немитою головою, в неохайному одязі, з нечищеними зубами і перегаром. Інакше побачення буде останнім. Сьогодні Крим до першого побачення не готовий. Саме тому я настійно не рекомендую нікому до Криму їздити. Не псуйте враження. Поки Крим не приведуть в порядок, обходьте його стороною. На місці керівництва Криму я б закрив аеропорт, переправу і нікого б не пускав на півострів. За кілька років курорти можна було б привести в порядок. Як привели в порядок той же "Артек". Але зараз ніхто нічого не робить. Зараз все сидять склавши лапки і моляться на туристів. А що до інфраструктури - і так зійде! Не зійде.

СЕРВІС

У Криму немає сервісу. Ви напевно це знали і раніше. Але все-таки сумніви терзають душу туриста, який ризикнув провести свої чесно вистраждані 2 тижні відпустки в Криму. Забудьте, не тіште себе ілюзіями. У Криму сервісу немає.

Особливо здивовані будуть жителі великих міст, які вирішать поїхати в Крим. Ви в своїй Москві, Пітері, Казані або, наприклад, Новосибірську вже звикли до того, що офіціант буде чемний і охайний, що в готелі вас зустрінуть і посміхнуться, що ви клієнт, а клієнт завжди правий.

ПОВНА ВІДСУТНІСТЬ ТУРИСТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Забудьте все. У Криму вам можуть принести холодну несмачну їжу, і коли ви попросите її поміняти, на вас подивляться як на очманілого мажора. Вас ніхто не буде зустрічати в готелі, за який ви віддасте 10 000 рублів за добу, вам ніхто не буде посміхатися. Замість офіціанта може прийти незрозумілий неголений тулуб в тапочках і з голим торсом.

Я б міг багато історій тут написати про сервіс в Криму, але просто скажу, що в вашому рахунку може бути такий рядок:

"МУЗИЧНИЙ СУПРОВІД 30 РУБЛІВ З ЛЮДИНИ".

І це буде нормально.

Забудьте, в Криму немає нічого, до чого ви звикли. Немає нормальної служби таксі або прокату з адекватними цінами, немає громадського транспорту, немає нормальних готелів і т.д. Всюди панує анархія. Кожен намагається урвати шматок пожирніше, кустарщина на всіх рівнях. Екскурсії проводять каламутні приватники, перевезеннями займаються вони ж. На пляжах немає нормальних туалетів, душових, роздягалень. Звичайно, немає готелів. По готелях теж суцільна кустарщина. Люди на своїх колишніх 6 сотках нагромаджують якісь хмарочоси, називаючи це готелями. Кількість хороших готелів на півострові можна перелічити на пальцях однієї руки. Але і їм дуже далеко до тих же курортних готелів Туреччини або Єгипту. Старі радянські пансіонати в більшості своїй розвалені, нові не будуються.

Чи будуть в Криму нормальні готелі? Найближчим часом ні. Відкрити нормальну готель в Криму дуже складно: немає кваліфікованого персоналу, дуже дорого привезти будівельні матеріали і обладнання, складно конкурувати з агресивним приватним сектором.

КРИМСЬКІ ПЛЯЖІ

Найкрасивіші місця на Південному березі Криму - це пляжі з галькою. Не знаю, як вам, а мені галька зовсім не подобається. По ній незручно ходити, на ній незручно лежати. І якщо по узбережжю ще можна ходити у взутті, то в море з гальковим пляжем зовсім незручно заходити.

Крім того, гальку складно чистити. Піщаний пляж прибирають спеціальними машинами, просіюючи пісок. Гальковий пляж, принаймні в Криму, не прибирають взагалі, або прибирають вручну вкрай рідко. Якщо якийсь мудак покладе під камінчик недопалок, то він буде там лежати роками. Якщо хтось сховає огризочек або пластиковий стаканчик, він так і залишиться між каменів. Сміття надовго залишається в гальці, гниють водорості і медузи погіршують становище. Крім того, майже всі пляжі дуже вузькі.

Окремо треба відзначити, що в самому морі часто дуже багато будівельного сміття і залишків всяких конструкцій. Бетонні шматки старих хвилерізів, покришки, якась арматура і труби - все це на багатьох пляжах стало нормою і нікого не бентежить.

ЦІНИ

Перші дні після приїзду до Криму, у вас в голові буде постійно дзвоном бити слово О-Х-…-Л-І !!! Ціни неприємно вражають. Кукурудза або чебурек на пляжі - 80-100 рублів. Хороші готелі - від 8 000 за добу за найдешевший номер. Екскурсії - 1500-2000 за людини. Таксі - 2000-3000 від аеропорту до моря. Ціни в ресторанах вище, ніж в Москві. Все це накладається на той факт, що рівень послуг не відповідає цінам, реально все рази в 2 дорожче, ніж аналогічні послуги на тих же курортах Краснодарського краю.

Закони капіталізму на Крим не поширюються. Коли у таксиста або власника ресторану немає клієнтів, він замість того, щоб опустити ціни, піднімає їх ще більше: "Зрозумій, брат, мені кредит віддавати, мені сім'ю годувати, а вас, туристів, мало! Так що ціни такі ..." .

ВСЕ ЗАПАСКУДЖЕНО

Курорти Криму остаточно потонули в цвілі незрозумілого самобуду, сараях, трущобах приватного сектора, ресторанах, кафе і т.д. Все, що можна було забудувати, - забудували. Кожен вільний куточок, з якого можна було вичавити зайвий рубль, забудували. Будьте готові до того, що в Криму ви будете гуляти не по набережній, а по Черкізовського ринку. Не по вузьким старими вуличками курортним міст, а по нескінченним нетрями.

Окремо варто звернути увагу на звукове забруднення. Засипати ви будете під хіти 90-х, а прокидатися під рекламу прогулянок на теплоходах і катання на бананах. Мріяли погуляти по вечірньому парку, слухаючи скрекіт цикад і милуючись зоряним кримським небом? Забудьте. Гуляти ви будете серед їдалень, пивних і сувенірних крамниць під акомпанемент радянської попси. І скажіть спасибі, якщо вона буде в запису. Самісіньке пекло - це коли третьосортні курортні співачки починають відпрацьовувати рядок "МУЗИЧНИЙ СУПРОВІД 30 РУБЛІВ З ЛЮДИНИ" у вашому чеку.

НОСТАЛЬГІЯ

Багато хто їде в Крим, щоб згадати дитинство. Залиті сонцем набережні, знайомі з радянських фільмів види і панорами. Забудьте. Цього нічого вже не залишилося. Я все дитинство відпочивав в Коктебелі, але зараз я не впізнав його. Взагалі. Якби не Кара-Даг, ніколи б не повірив, що це той самий Коктебель, в якому я був. Все знесли, все запустили, все розвалили і забудували. Того теплого, лампового Криму більше немає.

СКЛАДНО ДІСТАТИСЬ

Зі зрозумілих причин в Крим зараз складно дістатися. Поки не побудували міст, дорога забирає надто багато сил, часу і грошей. Квитки на літак дорогі, а літаки переповнені. Аеропорт Сімферополя працює на межі. На паром в цьому році черг начебто немає, але все одно дорога до Криму стала довше і складніше.

ЗВ’ЯЗОК

У Криму до сих пір проблеми зі зв'язком. Інтернет є не скрізь і часто дуже повільний. LTE є тільки в декількох містах (в Сімферополі та Алушті точно є в центрі). Крім того, з великої трійки в Криму працює тільки МТС. "Білайн" і "Мегафон", побоюючись санкцій, в Крим не йдуть. Тобто зв'язок щось у вас буде, але ціни як в роумінгу за кордоном. У МТС все нормально, так що як мінімум раджу купити сімку з яйцем.

САНКЦІЇ

Звичайно, санкції можуть вас веселити, але на Крим вони роблять украй негативний вплив. Жодна нормальна компанія в Криму тепер не працює. Це означає, що в Криму немає і не буде жодного міжнародного мережевого готелю, який тримає марку і може надати хороший сервіс. У тій самій Алушті був "Редіссон", але він змінив назву. Чи збереже він стандарти якості, подивимося. Єдиний виняток по готелях - "Бест Вестерн" в Севастополі, керований американською компанією. Чому вони продовжують працювати, яку лазівку знайшли, не знаю.

Знову ж таки, через санкції в Криму немає звичного вам харчування (той же "Макдоналдс" закрили). Тут немає нормальних компаній з прокату автомобілів і т.д. Все це вкрай негативно позначається на туризмі. Немає нормальних компаній - немає конкуренції, немає сервісу, немає адекватних цін і т.д.

ТУАЛЕТИ

У Криму є дві особливості. До Криму в основному їдуть відпочивати найбідніші і невибагливі верстви населення - звичайний робочий люд з регіонів. Друга особливість - на пляжах Криму немає безкоштовних туалетів. В середньому туалет коштує 15 рублів. Перша особливість накладається на другу. Основна частина відпочиваючих не розуміє, навіщо треба платити за туалет, коли є море, кущі, та й просто темні закутки на набережній. Цей делікатний нюанс може стати неприємним сюрпризом для гидливих туристів.

Макрон зробив несподівану заяву про війну з Росією після зустрічі з Сі Цзіньпіном

понеділок, 6 травень 2024, 21:17

Президент Еммануель Макрон заявив, що Франція не воює з Росією. Про це він сказав на спільному брифінгу з главою Китаю Сі Цзіньпіном у Парижі, передають Патріоти України. Макрон наголосив, що Франції немає прагнень воювати з народом Росії. Також він до...

Cкільки чеченців воює на боці росіян проти України: Розвідка Британіїх озвучила цифри

понеділок, 6 травень 2024, 19:56

На війні з Україною у проросійських чеченських підрозділах зараз перебуває близько 9 тис. осіб. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії у Twitter, передають Патріоти України. Як зазначається у зведенні, проросійські чеченські сили воюют...