Справа Рубана і Савченко: У результаті спільного "теракту" жертв могло бути втричі більше, ніж від атаки "Аль-Каїди" в Нью-Йорку

За статтями, які інкримінують затриманим, їм загрожує до 15 років ув'язнення і навіть довічне - про це вже заявляли представники військової прокуратури.

Володимир Рубан і Надія Савченко. Фото:ТСН

Пощади не чекайте. Юрій Луценко пообіцяв, що для Надії Савченко та Володимира Рубана прокуратура проситиме максимальну міру покарання. Яку - не уточнив, але картина, розгорнута Генеральною прокуратурою і СБУ, змусила б ридати самого Бен Ладена. Протипіхотні міни, гранати, гранатомети, міномети, автомати, снайперські гвинтівки, баржі, човни, гідроцикли - такий арсенал, за версією слідства, збиралися використовувати проти наших депутатів, уряду і просто мирних громадян терористи №1 і 2, передають Патріоти України.

Кільце навколо Ради

Отже, слідство завершено, перші судові засідання за звинуваченням Савченко та Рубана хочуть провести вже в цьому році. За час, що минув з арештів народного депутата і керівника "Офіцерського корпусу", фабула справи фактично не змінилася, але додалися яскраві деталі.

Як колись, слідство впевнене, що пара змовників планувала теракти з метою вбивства народних депутатів, перших осіб держави та наступного державного перевороту. Але якщо раніше йшлося про те, що епіцентром стрілянини і вибухів повинна стати Верховна Рада, то схема, яку тепер представила ГПУ, розширює дії терористів на весь урядовий квартал - від метро "Арсенальна" до Кабінету міністрів і Банкової з українським парламентом в центрі. Відзначено 12 точок, де теоретично хотіли встановити міномети, закласти міни, гранати, облаштувати вогневі точки.

Діяти мали дві тактичні групи. Але ось звідки вони повинні були взятися - загадка.

І розсікати на гідроциклах

Арсенал, який продемонстрували журналістам і який нібито був завезений змовниками з "ДНР" (звідти Савченко з Рубаном курирував глава самопроголошеної "республіки" Захарченко) порадував би добрий взвод. Однак головний судовий експерт Олександр Рувін порахував, що для здійснення підступних планів Рубану і Савченко вистачило б 20 чоловік.

- Я професійний військовий, пройшов Афганістан, - сказав правозахисник Василь Ковальчук. - Якби мені доручили взяти Банкову, Раду і Кабмін, мені знадобилося б мінімум 100, а по-нормальному 200 добре підготовлених спецназівців. Чому заарештовані тільки ці двоє, чому нічого не говорять про їх спільників?

Можливо, спільники спливуть в суді, тому що навіть такій міцній жінці, як Савченко важко було б тягати по Києву міномети в парі з не дуже вже молодим чоловіком. Первісна версія про те, що Рубан і Савченко могли вести вогонь по Раді з Труханового острова або баржі, залишилася в силі. Але з уточненням: за прикладом агента 007, вони збиралися тікати на гідроциклах.

- Досить однієї баржі, щоб встановити всі чотири міномета, і два гідроцикли, щоб потім від них виїхати. Наприклад, в Гідропарк, - вважає Олександр Рувин. - На все це потрібно максимум 10-15 хвилин.

На думку військового експерта Геннадія Шульги, для того, щоб стріляти з чотирьох мінометів, Савченко з Рубаном повинні бути термінаторами.

- Для мінометної обслуги потрібно мінімум 4 людини. І перш ніж коректувальник наведе зброю на ціль, треба випустити 3-4 снаряда. За часом це від 20 до 30 хвилин, - каже підполковник у відставці.

Нова небезпека - човни

Зараз Труханів острів посилено патрулює поліція. Слідство з'ясувало, що з нього ... добре проглядається Рада. Ще одне тривожне відкриття - це човни.

- Усім зрозуміло: кілька човнів, які підходять до Труханового острову, за 10 хвилин розгортаються, відстрілюються і зникають по водній гладі ... - озвучив загрозу Юрій Луценко.

Теоретична можливість планованого теракту, за словами генпрокурора, тепер буде врахована у всіх документах єдиної дислокації сил і засобів Національної поліції. Вони вже посилено прочісують острівець дозвілля посеред Дніпра, щоб викурити звідти всіх терористів.

Роззброєні, але дуже небезпечні

Надія Савченко та Володимир Рубан залишатимуться під арештом до початку суду. На волі вони представляють дуже велику небезпеку. За оцінками експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, планований цим дуетом теракт загрожував смертю і каліцтвами 7000 -7500 людей.

А якби українські терористи застосували загадкові тактичні групи, то число загиблих і постраждалих зросла б до 10 тисяч. Це втричі більше жертв, ніж 11 вересня 2001 року, коли бойовики "Аль-Каїди" атакували вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

Тим часом обмін не відбувся

За статтями, які інкримінують Савченко і Рубану, їм загрожує до 15 років ув'язнення і навіть довічне - про це вже заявляли представники військової прокуратури. Однак у Рубана є шанс уникнути важкого терміну. Керівник "Офіцерського корпусу" навіть був готовий підписати зі слідством угоду про визнання провини, щоб його доставили в "ДНР" в обмін на двох полонених українських військовослужбовців.

- Якби Рубану змінили кваліфікацію на більш м'яку статтю, то така угода цілком могла відбутися, - зазначає адвокат Ігор Березін. - Суд затвердив би для нього умовний вирок. Але в такому разі йому потрібно було дати свідчення проти Савченко. Визнаючи свою провину, підслідний підтверджує і провину подільника.

Однак Генпрокуратура не пішла на угоду. На брифінгу Юрій Луценко сказав, що можливість обміну у Рубана з'явиться після винесення судом вироку. Адвокат керівника офіцерського корпусу Валентин Рибін заявив, що в суді він і його підзахисний будуть домагатися виправдання.

Джерело: KP.ua

Чомусь прозвали "Покидьком": Українські танкісти розповіли про плюси і мінуси Challenger 2 у бою

четвер, 25 квітень 2024, 7:39

Велика Британія передала Україні 14 танків Challenger 2. Бійці 82-ї окремої десантно-штурмової бригади розказали про застосування машин на полі бою. Про це йдеться у репортажі hromadske, передають Патріоти України. Військові кажуть, що Challenger 2 — ц...

"Кожен день я чую новини з фронту": Боєць ГУР різко висловився про те, що потрібно змінити в армії

четвер, 25 квітень 2024, 7:30

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” повернувся у стрій після 13 місяців перебування у російському полоні та продовжує виконувати завдання по знищенню окупантів. В ексклюзивному інтерв’ю для TSN.UA військовий відповів, які зміни ...